<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Wednesday, August 15, 2012

La Multi Ani de Sfanta Maria!



Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria cu trupul la cer şi mărturiseşte că Maica Domnului “a fost luată” de Dumnezeu în împărăţia cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieţii ei sufleteşti şi trupeşti. În popor, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se mai numeşte şi Sântămaria sau Uspenia. Sărbătoarea se numeşte Adormirea Maicii Domnului pentru că, pe de o parte, în cadrul bisericii, nu se poate vorbi de moartea propriu-zisă a unui sfânt iar, pe de altă parte, tradiţia bisericească spune că sfârşitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri. Tradiţia mai spune că această sărbătoare se ţine, mai ales, pentru sănătate, căsătorie, naştere uşoară şi vindecarea de boli.
Adormirea Maicii Domnului este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci şi care dă startul lucrărilor agricole de toamnă. Stuparii gustă din primul fagure de miere. Fetele care doresc să-şi afle ursitul trebuie să ţină în sân o ferigă, să aprindă candela şi să pună flori proaspate la icoana spălată cu flori de busuioc. Fata va avea noroc în dragoste şi va găsi un flăcău gospodar şi iubitor. După alte surse, fata trebuie să poarte planta denumită “năvalnic” 
[…]Se spune că dacă trandafirii înfloresc de Sântă Marie, toamna va fi frumoasă, cu recolte bune.
Anumite lucruri sunt total interzise. Nu e bine ca femeile să se tundă şi să arunce părul la gunoi, ca să nu atragă tristeţea şi lacrimile Maicii Domnului. Este interzis să se meargă înapoi, să se aprindă focuri, să nu atragi boala şi nenorocul. Barbaţii n-au voie să-şi dea jos pălăria. Din 15 august, nu mai ai voie să te scalzi în ape curgătoare.

Tot din tradiţie aflăm că, înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate. Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.
(libertatea.ro)



De 15 martie, Sfânta Maria, este şi ziua marinei. Maica Domnului este considerată protectoarea marinarilor.

2 comments:

Geo. said...

Yuhu!!! LA MULTI ANIIIII!!

giorgiana said...

interesante lucruri, nu stiam datinile si acele lucruri"care nu trebuiesc facute"