<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Monday, November 19, 2012

Recenzie si Concurs Vrajitor si Vrajitoare de James Patterson

Stii ca viața e chiar de rahat atunci când îți doresti cu disperare să fii internat, drogat sau supus la şocuri ca să te întorci la realitate. In acest moment aş accepta bucuroasă o lobotomie. Bănuiesc că asta e ceea ce înfrunți când libertatea nu mai e nici măcar un vis de drogat.
Dați-mi o lobotomie sau dați-mi moartea!
Am preluat odată pe pagina mea de facebook o lozincă care spunea: „Book hangover: Inability to start a new book because you’re still living in the last book’s word”. Cam aşa şi eu, deşi lumea ultimei (ultimelor) cărți citite e una foarte reală. Ca să trec pragul m-am oprit la Vrăjitor şi Vrăjitoare.
Pot spune că am decis bine.

Mi-a plăcut încă de la început. Motto-ul ales pentru volum (citat din Edward Morgan Forster) mi-a oferit promisiunea unei cărți care merită citită, a unei cărți care prin plăcerea unei aventuri supranaturale să ofere nişte sfaturi, lecții de viață sau cum vreți să le numiți.

Dând pagina, mi-a plăcut şi motto-ul ales pentru Prolog. „Nu mai eşti în Kansas” m-a îndrumat bineînțeles spre „Vrăjitorul din Oz” (Cu toate acestea, spuse Sperie Ciori, eu am să cer creier în loc de inimă, pentru că un prost, nu ar şti ce să facă cu inima chiar dacă ar avea-o. // Voi, oamenii care aveţi inimă, aveţi ceva ce vă îndeamnă să nu faceţi rău, dar eu nu am inimă şi de aceea trebuie să fiu cu luare aminte.)

Aşadar un început bun.

Dar mi-a mai plăcut un lucru: modul în care e structurat volumul, pe cărți şi capitole ceea ce se potriveşte cu intriga. Această structură, asemănătoare unei legi importante (ex. un cod civil), susține şi subliniază existența Noii reglementări care stă la baza întregii intrigi a seriei. Fiecare capitol aduce cu el o pierdere a unui drept sau ivirea unei raze de speranță, o schimbare în bine sau rău.

Vrăjitor şi vrăjitoare, cel puțin pentru mine, aduce o noutate. Aceasta este relația dintre frații Whit şi Wisty. De regulă, eroul unei distopii (ex. Eve, Divergent, Jocurile Foamei, Immortal Rules) este rupt de familia sa şi îşi începe călătoria singur. Ulterior se ataşează de cineva şi această relație devine importantă pe parcurs. Aici avem de la început o relație importantă. O relație puternică, o dragoste şi grijă frățească care asigură suportul necesar fratelui de aproape 18 ani ce are de înfruntat o condamnare imediată la moarte şi surorii aflată la vârsta rebeliunii adolescentine– 15 ani, iar autorul surprinde foarte bine gingăşia şi dragostea dintre cei doi.

Cei doi frați sunt destul de bine conturați. Cu firi deosebite, preocupări deosebite reacționează însă la fel în fața primejdiei: tot ce contează e protejarea celuilalt. Acțiunile lor vorbesc pentru ei, şi se vede că autorului îi sunt dragi.

Narată la persoana întâi, povestea ne arată când punctul de vedere al lui Whit când pe cel al lui Wisty. Aceste puncte de vedere sunt însoțite de o adaptare a stilului, fiecare capitol purtând amprenta personalității eroului său, ceea ce acordă încă un plus cărții.

Deşi povestirea tratează teme serioase, autorul păstrează şi o notă comică care permite cititorului să digere informațiile privind atrocitățile comise de Noul Ordin. Nota comică este dată de reacțiile şi replicile celor doi frați chiar dacă, într-o situație similară, altora nu le-ar fi posibil să reacționeze la fel. Oricum totul este explicabil. Whit şi Wisty nu sunt doi frați obişnuiți ci sunt acei doi frați, vrăjitor şi vrăjitoare, subiectul unei vechi profeții şi care trebuie ucişi pentru a opri împlinirea acesteia. Simplu? Aparent nu.

Linia principală a poveştii, supraviețuirea celor doi pentru salvarea lumii şi împlinirea profeției, este doar atinsă în acest volum. Se pare că autorul a vrut să ne păstreze la fel de neştiutori cum sunt şi protagoniştii şi a reuşit. Liniile secundare apar treptat şi se împletesc armonios cu principala: dragostea pierdută, reîntregirea familiei – găsirea părinților, salvarea acelora în pericol imediat.

Ritmul este alert, cartea se citeşte dintr-o răsuflare şi are multă acțiune pe care o poți vizualiza.

Există şi unele minusuri ale poveştii. De exemplu, un aspect pe care aş vrea să-l clarifice autorul în următoarele volume (pentru că nu a făcut-o prea bine în acesta) ar fi acela al lumii dinainte de instaurarea Noului Ordin. Să înțelegem că „normalii” şi „anormalii” trăiau în bună pace? Că anormalii nu-şi ascundeau abilitățile? Cum s-a ajuns de fapt şi care au fost motivele pentru care a fost posibilă preluarea puterii de către Noul Ordin. De ce este nevoie de magie pentru îndreptarea situației?

Oricum, Vrăjitor şi vrăjitoare poate părea doar un alt roman fantastic, dar dacă îl citiți cu o oarecare atenție veți descoperi mult mai mult.

PS Nu am citit Harry Potter (şi nici nu ştiu când o să citesc) aşa că nu pot confirma sau infirma acuzațiile unora că autorul a realizat un alt HP. Oricum, premisele (dacă filmele redau cât de cât cărțile) sunt suficient de diferite. În definitiv oricine poate avea o baghetă şi o carte de vrăji; chiar şi eu am două puse bine, dar pe care le folosesc doar atunci când trebuie să mă duc la bal şi îmi trebuie o rochie nouă. 
Si în clipa aia, în secunda aia, a fost ca şi cum totul era din nou aşa cum trebuia să fie, genul de viață pe care am crezut întotdeauna că o să-l am.
Dar numai în clipa aia.
Daca nu aveti cartea inca si v-am facut cat de cat curiosi puteti completa formularul si veti avea sansa, daca urmariti Mythical Books via GFC, sa castigati un exemplar.
a Rafflecopter giveaway

Castigatorul e
Anduu Tr aka Andu' 

67 comments:

Unknown said...

Inca nu, dar urmeaza :)

meduza said...

Eu mi-am facut lista >:) DA, e lunga, nu stiu daca Mosul isi permite :)) Dar oricum, sa zicem ca o parte a cadoului de Craciun vine pe 23, cand ma duc la Gaudeamus >:)

Crina|| booktwist_ said...

E potrivita:)). Nu vreau sa-l impovarez atat de tare pe Mosul ca e si el batran.

Alexandra Ioana said...

nu e nici lunga,nici scurta:)),e potrivita,imi doresc doar cateva carti,ca sa mi mai umplu biblioteca;))

crybv said...

Inca nu.Vreau sa ma gandesc bine ce ii cer Mosului anul asta.:)

giorgiana said...

eu nu, dar a facut-o fetita mea si cuprinde cam tot ceea ce vede prin reclamele de pe Disney Junior..cred ca ar trebui suplimentat bugetul mosului cu multi lei. dar nu cred ca va fi posibil,,,

Ralu said...

Inca nu, dar oricum nu va fi lunga. :)

Andreea said...

Inca nu,dar m-am gandit oarecum ce imi voi lua eu singura :))

black angel said...

Nu...dar va spun de pe acum ca va fi lunaga:)

black angel said...

:)) lunga*
Dar hei stiu cu ce sa incep:o noua tastatura,asta nu prea mai merge deloc:(

Tyna said...

Inca ma gandesc ce sa scriu in ea..intr-un fel e terminata intr-un fel nu...dar oricum nu-i lunga!

Unknown said...

Nu, nu mi-am facut lista, ca sa nu-mi fac sperante. :)) Oricum, Mosul e cam sarac anul asta, dar importanta e sanatatea si fericirea, caci lucrurile materiale nu mai conteaza... :) Oricum, nu-mi doresc nimic mai mult decat sa fiu alaturi de cei dragi de Sarbatori, si sa petrecem Craciunul intr-o ambianta placuta, familiala.

Ştefana Alexandra said...

Păi se poate spune că da, adică ştiu cam ce vreau. Şi deja mi-am strâns bani, sper să apuc să-mi cumpăr ce vreau.

YuLiAnDrEeA said...

Inca nu,dar nu cred ca va fi lunga.

Allie said...

Inca nu, dar cred ca va fi cam lunga:)))

Anonymous said...

Mi-am primit cadoul dorit cu vreo 6 luni inainte :)) Asa ca acum habar nu am daca sa mai fac vreo lista, pt ca nu imi mai doresc nimic..

Unknown said...

Am inceput-o:telefon nou,ca am o rabla de 5 ani,biblioteca noua pentru iubitele mele carti si carti:Lord of the rings si Grey.Sper sa mi le iau de la targ.mai sunt 4 zile,explodez!!

Unknown said...

Inca nu dar mai avem o luna la dispozitie sa o facem si sa o si trimete mosului :)) nu stiu sigur dar am impresia ca o sa fie destul de lunga :P

Geoo;x said...

Nu, dar in orice caz va fi fooooarte lunga!!:))

Bianca said...

Nu,nu am facut-o,si nici nu cred ca voi face deoarece nu am prea multe dorinte.Adevarul e ca nu m-a gandit deloc la ce vreau de Craciun,ma multumesc cu o masa plina de mancare :D

Unknown said...

Ei bine, știu ca dacă mi-as face o lista as rămâne dezamăgit deoarece nu se găsesc persoane și bani sa îmi satisfacă mie dorințele....

dya_dyana said...

inca nu, dar mai am timp

Unknown said...

Da da da ...o lista destul de mare de carti si cateva cosmetice :D

Anonymous said...

inca nu mi-am facut lista, dar, cunoscandu-ma atat de bine, probabil ca e destul de lunga si de variata. :))))

Unknown said...

Nu mi-am facut lista si nu o sa o fac pentru ca nu-mi permit:))daqr am ceva in gand

Sandy said...

Nu mi-am facut lista inca, dar urmeaza. Nu cred ca va fi foarte lunga, 2-3 lucruri pe care mi le doresc de mult :D

Izabela said...

Inca nu mi-am facut-o, dar probabil Mosul va avea nevoie sa jefuiasca o librarie :D

NADIA CANDREA said...

Daaaaaaaaaaa, este foarte lunga, pentru ca imi doresc cate ceva pentru fiecare membru al familiei noastre....si suntem muuuulti pe lista :))

Cristinna said...

Nu am facut nici o lista pana acum, dar cred ca va fi una luuunga: ]]

Ghanda said...

Nu mi-am facut inca lista pentru sarbatori, dar mi-am facut lista pentru Gaudeamus (targ de carte) unde abia astept sa-mi pun gherutele pe o gramada de carti. Dupa targ, o sa vad ce mi-a mai ramas pe wishlist si o sa le trec pe lista de Craciun :)

Cristina Criss said...

Intotdeauna lista mea a fost/este/va fi lunga. :)) Mosu' s-a obijnuit cu mine. :D

Unknown said...

eheee...am o ditamai lista :))) mi`a dori si aia, si aia si aia :))

Corina Saftoiu said...

Nu am nicio lista. Familia stie deja ca vreau bani, nu cadouri

lalala said...

inca nu,urmeaza:))

Carmine said...

Nu am facut-o, dar presimt ca nu va fi prea scurta

alexa ioana said...

inca nu am facut-o, dar e fooarte lunga:D

R3musak3 said...

DA! Nu e lunga, dar e cam scumpa :D
Dennysse

JustLaugh said...

inca nu...:D

shosetzua96 said...

Da am facut-o si e destul de lunga :))

vps said...

Nu am facut-o inca, dar probabil cadoul de Craciun va fi un pachet mare cu vreo 30 de carti de la nemira.

vese said...

Lista este scurta.Doar un aparat DSLR:)).
Multumim de concurs.

Unknown said...

lista nu mi-am facut, dar in orice caz nu-mi doresc prea multe lucruri materiale: niste carti si parfumul preferat :)

Unknown said...

eu vreau carti si nu cred ca imi fac lista pentru ca mosul stie ce vreau

Ely said...

nu mi-am facut lista inca si nici eu nu m citit Harry Potter

iobanicu said...

Lista pentru Mos Craciun, o voi face dupa ce ma intalnesc cu Mos Nicolae... :)

Smiling Miss said...

Nu și nici nu mi-o fac. Sănătate îmi doresc și să am familia aproape. Restul vine de la sine.

Simona said...

Nu mi-am facut lista insa nu imi trece inca prin minte ceva ce mi-as dori :-? Poate ceva in materie de haine, caci hainele de iarna parca au disparut din sifonier in ultimul an :))

Diana said...

Nu mi-am facut lista, dar cu siguranta e lunga. Obisnuiesc sa imi fac singura cadouri.

Cristinab said...

lista e facuta de ceva vreme. se stie: o placa video la pc, un Canon 7D, poate fi si Mark II, un telefon.. de preferinta un Samsung Galaxy S 3 si un plin la masina si trilogia 50 de umbre. cam atat. cred.
multumim pentru concurs si succes tuturor!

Lost For Words said...

Hello! :)

Anonymous said...

Carti si fericire din belsug!

Emilian S said...

Lista o am in gand, mai trebuie scrisa si apoi expediata Mosului...

dana71 said...

Scriu de zor la ea, dar ma tem ca nu mai am timp sa o termin... :)

hellena said...

Nu este gata, sa vedem ce aduce si Mos Nicolae... :)

Denisa C said...

Nu inca, insa timpul nu este pierdut:).

!Melamine said...

Si eu mi-am facut lista :) Este foartee lunga si plina de carti :))

Andu said...

Nu prea. Doar să mă lase să mă mut în altă ţară!

Lucian Andrei said...

Nu am terminat de scris scrisorica... :)

horade said...

Eu de regula ma intalnesc cu Moshu', asa ca voi avea placerea sa-i inmanez personal epistolele familiei (ce inca sunt in chinurile "facerii"...)

Alice d said...

nu...mai bine nu o fac:))

Unknown said...

N-am facut-o inca,dar stiu ca va fi lunga.<3

Lissa ღ said...

Pai, ieri fiind Black Friday m-am rugat de mama sa ma lase sa-mi iau carti de pe elefant,dar sa plans ca nu are bani, i-am spus ca daca imi ia carti acum mi.le ia drept cadou de mos craciun, asa ca lista nu a fost foarte lunga, mi-am luat seria ingerul noptii si fortele raului absolut, a spus ca nu ma lasa sa-mi i.au si Instrumente Mortale ca sunt prea multe carti...:-<

Alina said...

Nu inca. Probabil ca nici nu va fi prea lunga.

Unknown said...

Padureanu Emilian
Gfc: Emilian

Anonymous said...

Felicitari si lectura placuta, Andu!

Anonymous said...

Nu am castigat-o atunci, am castigat-o acum :), fiindca mi s-a parut foarte interesanta recenzia voastra! Eu am citit Harry Potter si piatra filozofala si e super, bineinteles am vazut cele 7 ecranizari ale HP, si imi plac genul asta de carti, asa ca sper ca o sa ma bucur de o lectura interesanta, asa ca azi trebuie sa-i dau bataie la citit si sa termin actuala mea carte Clopotul de sticla de Sylvia Plath, pentru a o putea lectura pe aceasta! Va multumesc frumos, e un cadou bine venit de Mos Nicolae!

Unknown said...

Trebuie sa le citesc!