<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Thursday, November 22, 2012

Parerea Voastra

Mă consider un cititor rapid, dar logic că nu poți citi cât şi când ai vrea. Indiferent de vârsta pe care „o ascunzi”, ai responsabilități care-ți consumă timpul şi energia. În plus, uneori, chiar dacă ai timp liber parcă nu ai avea chef să citeşti, ci să faci altceva... chiar şi să visezi cu ochii deschişi...
Dar uneori mă încearcă frustrarea... Anul astă e primul an în care, din pur amuzament, am intrat în competiția Goodreads : Reading Challenge. Încă din prima lună unele dintre cititoare, câteva au şi blog pentru cărți, au avut rezultate năucitoare. Acum, unele dintre acestea au citit 211, 339, 464 de cărți!! CÂND???????? Vă dați seama că 464 de cărți înseamnă 1,28 cărți pe zi? Şi anul mai are încă vreo 40 de zile.

Vorbind cu GZM despre aceste „reuşite” (le-am pus între ghilimele pentru că pur şi simplu nu ştiu dacă experiența cititului contra cronometru îți mai asigură plăcerea cititului şi/sau dacă după ce ai citit o carte în ritmul ăsta şi ai trecut imediat la următoarea, nu cumva există riscul de a uita ce-ai citit sau să amesteci poveştile), el mi-a adus aminte că există cărțile în format audio. (Mai în glumă, mai serios, părerea lui este că poate la culcare îşi pun căştile pe urechi, dau drumul la playlist şi dimineața se trezesc cu trei cărți citite.)
Toată introducerea asta era pentru că vroiam să vă întreb:

1) Ce părere aveți despre cărțile în format audio?

Eu una, în copilărie o puneam pe sor-mea să-mi spună poveşti şi în timp ce ea se străduia să-mi inventeze poveşti care mai de care mai minunate, eu adormeam ca un prunc. Astfel, sunt aproape sigură că nu voi rămâne prea mult trează... Pe de altă parte, dacă vocea sau stilul „vocii” nu mi se vor părea potrivite s-ar putea să mă arunc în critici şi să pierd firul poveştii

2) Reuşiți să vă împărțiți timpul astfel încât să vă executați în condiții optime sarcinile de zi cu zi şi să aveți timp cât ați dori şi pentru citit?

3) Vă prezintă încredere blogul şi recomandările persoanelor care citesc în ritmul ăsta şi mai au timp şi să scrie recenzii, organizeze evenimente, etc?
Nu o luați ca pe o critică, nu exclud posibilitatea existenței unor asemenea persoane, totuşi mi se pare incredibil şi vroiam să aflu şi părerea voastră (nu sunteți limitați la cele trei întrebări, important e să aibă legătură cu subiectul).

Dacă ați uitat, la Părerea Voastră pot fi aleşi câştigători. Vă puteți exprima părerea până sâmbătă, 24 noiembrie, ora 21:00. Puteți şi după această dată şi dacă ne-a impresionat în mod deosebit.. cine ştie..

27 comments:

Unknown said...

Hmmm, am avut un o perioada in liceu in cacre cred ca am citit vreo 200 de carti intr-un an, poezie, teatru si beletristica.(am citit foarte mult Dumas atunci, il adoram efectiv, si Karl May si ai sai indieni) Dar eram la liceu totusi, nu aveam prea multe de facut, in timpul orelor care nu reprezantau un interes prea mare pentru mine, imi ascundeam cartile sub banca si devoram paginile una dupa alta. Ba chiar uneori ma enervam cand trebuia sa las cartea deoparte si sa dau atentie lectiei.
M-am inscris si eu pe Goodreads la challenge, la inceputul anului imi propusesem 300 de carti :D , dar m-am trezit la realitate si mi-am dat seama ca sunt prea multe lucruri care nu imi permit sa citesc dupa cum am eu chef, mai ales ca am uneori perioade in care imi ia 2-3 zile sa citesc 50 de pagini, pentru ca pur si simplu nu reusesc sa simt cartea. Voua nu vi s-a intamplat sa aveti un chef nebun de devorat carti, dar pur si simplu sa nu aveti timpul fizic de a o face? Am deviat imi cer scuze, revenind la challenge-ul de pe goodreads, mi-am modificat target-ul, astfel ca am ales un numar rezonabil de carti 100. Din pacate mai am citit doar 62, nu stiu daca voi reusi sa imi respect sau nu goal-ul.
Cred ca exista oameni care citesc foarte mult, nu stiu cat le mai ramane in cap dupa ce citesc. Am o prietena de exemplu care cand incepe o carte, nu o lasa pana nu o termina. Si face parte din categoria oamenilor care chiar stiu ceea ce au citit si isi aminteste totul.
Cat despre cartile audio, nu prea stiu ce sa zic, nu ma incanta ideea. Pentru mine cartile inseamna mirosul hartiei, copertile, intorsul paginii, semnele de carte ... Am achizitionat de curand un e-book si am momente in care duc mana in coltul sau sa intorc pagina...
Citesc uneori toata ziua daca timpul mi-o permite, dar am o regula de la care ma abat rar, citesc intotdeauna inainte de culcare. Uneori citesc doar 10 pagini, dar alteori citesc capitole dupa capitole si dorm doar 5-6 ore inainte de munca :)

Unknown said...

Imi cer scuze pentru greselile strecurate. Am recitit acum si am observat ca sunt ceva greseli. Data viitoare voi verifica totul inainte de a trimite comentariul :D

Crina|| booktwist_ said...

Si eu ma intreb cum unii reusesc sa citeasca foarte mult in decursul unui an si eu abia ajung la 50-60 de carti. Si nu sunt decat in anul I de facultate. Dar poate ca timpul/scoala/facultatea/jobul le permite sau devoreaza carti si-n autobuz, masina sau inainte de culcare. Eu de exemplu nu pot citi daca am avut o zi grea, ma doare capul, sunt plictisita. Am si momente cand poate n-am absolut nimic de facut si as avea ce citi, dar totusi nu o fac. Pofta de lectura nu e mereu satisfacuta. De ce sa citesc ceva doar pentru ca am timp si la final sa-mi dau seama ca n-am inteles nimic din carte? Pentru mine o carte citita e ca un om cunoscut. De ce sa ma laud ca am citit 100 de carti daca am trecut prin ele ca prin branza si daca ma intrebi eu nu mai stiu nici despre ce erau, daramite personaje.
Ajungand la intrebari, carti audio n-am incercat si nu cred ca m-ar tenta. E mai placut sa stau cu cartea in mana, sa aud paginile date, sa vad scrisul.
Nu, nu reusesc deloc sa-mi impart timpul intre lectura si facultate. Abia am timp sa citesc ce mi se da pentru cursuri/seminarii, daramite sa mai citesc si ceva ce-mi place. Poate daca ar exista ziua de 24 de ore si noaptea de 12 ore, separate.
Daca recenziile sunt bine scrise si ma conving, de ce nu? Poate unii au mai mult timp ca mine, se organizeaza mai bine, nu sunt cuprinsi de lene. Sunt oameni si oameni.
Si eu inca astept si tanjesc dupa ceva timp ca sa citesc carti.

Unknown said...

Si eu sunt o cititoare rapida. Daca imi place o carte citesc si pana la 1000 de pagini pe zi(mi s-a intamplat) dar am obiceiul sa las sa treaca o zi dupa ce citesc o carte. Nu este numai pentru ca uit ceva, ci pentru ca imi iau un timp sa mai traiesc in lumea acelei carti si sa plang putin dupa ea. Am incercat si eu sa citesc nulte carti in scurt timp (un pariu - pe care l-am castigat), dar nu am ajuns decat sa fiu depresifa si sa nu mai citesc o saptamana. Eu cred ca ai nevoie de timp sa iti pui in ordine emotiile, ce simti despre si din cauza unei anume carti, sa meditezi putin la ea si sa iti asezi intr-un coltisor in memoria ta acea carte, pentru ca altfel risti sa incurci personaje, si actiuni, iar cartile pe care le citesti isi pierd din farmec si devin doar un talmes-balmes de intamplari, actiuni persoanje si emotii. Eu cred ca se poate citi si cate 500 carti pe an, dar aceste carti isi vor pierde magia si individualitatea - acel farmec care le face sa fie speciale si adorate. Nu prea am incredere ca cei care citesc in ritmul acesta au avut cu adevarat ocazia sa traiasca acea carte, sa o inteleaga pe deplin si sa isi formeze o idee corecta.
Cat despre cartile audio - nu sunt cea mai incantata. Sunt obisnuita ca atunci cand citesc, invat sau scriu sa ascult si muzica si chiar ii simt lipsa. Iar la unele carti audio - dintre putinele pe care am ajuns sa le ascult - vocea parca nu era ceea ce imi imaginam, ori pur si simplu parea gresita, ori ritmul era total nepotrivit. Asa ca el probabil voi ramane la citit.
Timpul meu.......hmmm... in ultima luna nu prea am avut foarte mult timp pentru mine, dat fiind ca lunea, miercurea si vinerea am program de scoala de la 8 la 8... mai rau ca angajatii. Iar martea si joia am cate un teanc de teanc urias de teme de facut. Totusi, am reusit sa imi fac putin timp ca sa citesc si macar o carte pe saptamana- ceea ce pentru mine e putin.

Anonymous said...

Eu mi-am setat challenge-ul ala de pe Goodreads la 120 de carti initial. Deci 10 pe luna. Apoi mi s-a parut la un moment dat ca e totusi cam mult si am coborat usor la 110. Iar acum cred ca o sa reusesc totusi sa ajung la 120!! :D Nu cred ca ma chinui sa citesc mai repede datorita faptului ca am setat chestia asta, insa recunosc ca ma bucur cand mai pun o carte pe lista. De fapt, ma bucur dintotdeauna ca am mai terminat o poveste, asa ca nu stiu cat e bucuria aia dinainte sau cat e pt deadline-ul de pe GR.
Eu citesc de obicei in drum spre serviciu si inapoi spre casa, cam o ora in total. In plus, mai adun intre jumatate de ora si o ora pe zi in pauzele de tigara si inainte sa adorm. Cam atat. Intr-adevar, daca mai am doar vreo 40 de pagini dintr-o carte seara, incerc sa o termin, ca sa nu raman fara sa am ce citi pe drum, a doua zi. De obicei imi ia in medie 3 zile sa termin o carte. Bine, uneori 1-2 zile, alteori 6-7, insa media e de vreo 3 cred.

Banuiesc ca e posibil sa ajungi la vreo 300 de carti pe an daca ai un program mai scurt la serviciu sau la scoala. Sau daca seara citesti, in loc sa...speli vase, freci menta pe net, vizionezi seriale, pregatesti cina, etc. Sau, daca e totusi sa fim suspiciosi, poate ca unele persoane pun data citirii pe anul in curs chiar si la cartile pe care le-au citit incepand din clasa 1 pana in prezent. Nu cred totusi ca spune cineva ca a citit o carte fara sa o fi facut, asa ca mi se pare ca faza cu data e mai plauzibila.

Carti audio inca nu am incercat, am cumva senzatia ca nu as reusi sa fiu atenta la ele, ca daca as auzi vreo expresie interesanta mi-ar zbura gandurile aiurea si ar trebui sa dau intr-una back, ca sa aud ce au spus cand eu am uitat sa ascult. Insa o sa incerc la un moment dat, ma gandeam ca ar putea sa imi faca treburile casnice mai usor de indurat :))

Geo. said...

Cum ai zis și tu, Mona, cine citește carte după carte, fără oprire (1,28 cărți/zi o.O) nu cred că se bucură cu adevărat de ele.
Nu știu, eu când citesc o carte îmi place să o fac în liniște. Mă pun în pat, acum trag pătura pe mine că doar e iarnă, și încep să citesc. Și ceea ce am adorat întotdeauna la mine și n-aș vrea să schimb niciodată, e faptul că eu chiar intru în pielea personajului/personajelor - în cazul în care cartea e scrisă la persoana a IIIa și am șansa să-i cunosc pe toți cei care participă la aventură/acțiune - și văd toată cartea desfășurându-se dinaintea ochilor mei, ca un sul de hârtie colorată.

Acum, concentrându-ne la întrebările tale.
Ce cred eu despre cărțile audio?
Bullshit. Cărțile sunt făcute să fie citite, nu ascultate. Nu mă pot concentra la acțiune dacă îmi bâzâie o voce lipsită de inflexiuni în urechi.
Hm, da, reușesc să-mi ”împart” timpul, dacă cititul în pauze la școală se pune. :)))

Pff, nu știu ce să zic despre ultima întrebare... dacă citesc un review și îmi place ce îmi transmite, eventual voi citi cartea, apoi voi compara ce a scris respectivul în review cu acțiunea din carte. Dacă îmi convine, voi decide că e un blog de încredere. Da, de ce nu!

Și da, chiar e incredibil!

329 de cărți citite pe an înseamnă lentile de termopan la bătrânețe! ;)

Sabryy said...

In opinia mea, cartile audio nu se pot numi carti.

In primul rand, cum poti lasa pe altcineva sa-ti "citeasca" o carte si sa spui ca tu ai facut-o?! Adica e aiurea sa bagi un CD si sa asculti doar. Asta chiar nu inseamna citit si nici un CD nu e o carte. In al doilea rand...care-i suspansul? Nu poti sa-l savurezi! Nu poti sa te opresti din citit, sa inchizi ochii si sa-ti imaginezi acel sarut, pentru ca el imediat se intampla si trece peste. Poate ca este mai rapid asa, insa cu ce ramai? Cu cateva ore de ascultat, recenzia si am terminat. Paai asa pot si eu sa citesc si in masina, dar nu ma mai pot numi cititor. Eu nu retin nimic daca nu vad scris, de mana mea sau cu litere de tipar.

In majoritatea cazurilor nu reusesc sa-mi dozez timpul, astfel ca ajung sa renunt la citit. Tocmai de aceea, imi fur din orele de somn si ma trezesc dimineata mai devreme. Am ramas cu obiceiul asta din prima zi de scoala a anului trecut, cand m-am trezit cu o ora mai devreme din greseala si am terminat o carte (binee, era pe sfarsite, dar tot se pune!). Asa ca ori raman cu o lectie neinvatata, ori nu mai citesc deloc in ziua respectiva. Ce-i drept, mereu calculatorul va fi o tentatie mai mare decat cititul pentru mine. In concluzie, in majoritatea cazurilor am prea multe teme sau imi e somn si nu mai reusesc sa citesc cat mi-am propus pentru acea zi; insa raman cu constiinta impacata atunci cand recuperez a doua zi. :)

Atunci cand vad ca o persoana posteaza cate doua recenzii pe zi, acea persoana imi inspira incredere. De ce? Chiar daca opteaza pentru cartile audio, pana si simplul fapt ca isi face timp sa mai si scrie doua recenzii imi sugereaza ca persoana respectiva este devotata in ceea ce face. Chiar daca citesti foarte multe carti, nu se poate sa nu intelegi nimic din ele. Cu cat capeti mai multa experienta, cu atat esti mai bun, iar eu pe acest lucru ma axez mereu.

Parerea mea :)

GZM said...

Sa stai numai sa citesti si sa vezi filme... ce bine ar fi!
Dar sa mai ai si treaba, sa ai copii cu teme de verificat si de facut, sa stai de casa, mancare, curatenie si toate cele, sa mai ai si alte hobby-uri, blog, de scris recenzii si ce iti mai cere nevasta, atunci sa va vad. Seara citesc si eu putin si adorm cu cartea in mana, caci a doua zi o iau de la capat cu programul de la care nu pot sa ma sustrag.
Totusi mai mult de o carte pe zi e cam dubios, nu credeti? :))

Anonymous said...

Drăguţ, ce să zic!?
Am scris un comentariu şi mi-a dat eroare :))..
Poate încerc mâine din nou şi am mai mult noroc ;).

Anonymous said...

@GZM, se poate citi o carte pe zi :))..din când în când. Nu dau exemple din acele cărţi, pentru că m-ar înjura lumea. Dacă ai o zi liberă, o poţi citi.

Sunt şi cărţi pe care le citim poate şi într-o săptămână, nu neapărat din lipsa de timp, pur şi simplu nu se citesc uşor.
@Mona, ţi-am văzut targetul pe GD, şi cred că eşti un cititor rapid, având în vedere timpul care îl ai la dispoziţie pentru citit.
Anul acesta mi-am pus targetul de 100 cărţi pe GD şi l-am terminat de ceva vreme. Nu mi-a fost greu să le citesc, am avut şi timp la dispoziţie până acum ce-i drept.
Însă, 300/400 de cărţi pe an...nu ştiu ce să zic. Eu clar nu aş putea. Nu am tot timpul chef de citit..
1. Nu, mulţumesc! După un an de dezbateri cu mine însămi, de abia mi-am luat un kindle (simplu, doar pentru citit, fără touch, ecran color, mp3..). Nu îmi pare rău că l-am cumpărat, am posibilitatea să citesc cărţi care la noi nu sunt apărute şi nu mi-aş permite să le cumpăr şi nici nu aş avea loc în bibliotecă pentru ele.
2. Până acum eu nu am avut probleme cu timpul acordat cititului.
3. Nu prea mă "bloguiesc", am 3, 4 blogurile pe care le urmăresc, alte bloguri nu mă interesează. Eu nu prea citesc recenzii, evit să o fac.. Am citit recenzii pe unele bloguri de la noi şi aveam impresia că am citit "comentariul" cărţii, nu recenzia ei. Aşa că, PAS!
By the way, mi-am cumpărat mai multe cărţi/ebookuri după ce am citit prezentarea sau recenzia cărţilor respective aici, la voi pe blog. Încă nu le-am citit pe toate dar, Safari Însângerat mi-a plăcut cel mai mult (recunosc, mi-aş fi dorit puţin mai mult romantism :)) ).
@Cris, anul acesta cred că au fost puţine dăţile când m-am culcat a doua zi dimineaţa, după ce am terminat o carte de citit.. Sunt cărţi la care mai uit ce se întâmplă, nu pentru că le-am citit repede, pur şi simplu pentru cărţile nu mi-au plăcut sau nu mi-au trezit nici un sentiment. Curios este că sunt cărţi care nu îmi plac, care îmi lasă un sentiment neplăcut când le termin şi nu uit de personaje sau de acţiune (Tess D'Urberville).

Eu citesc de plăcere, pentru personaje, locuri, acţiunea din cărţi.. Şi îmi place să citesc cărţi care au happy end, indiferent de drama, de tragedia pe care o găsim pe parcursul ei. Îmi place să am am cea stare de armonie după ce termin o carte, deşi îmi pare rău că am terminat-o.
La seria Twilight cred că am făcut un mic record când am citit-o.

GZM said...

@Cristina Elena, bineinteles ca se poate citi o carte pe zi. Inteleg, doar nu sunt idiot, si cine a trecut prin facultate stie ce volum de munca se poate strange in cateva zile. O zi, un weekend, da, dar 365 de zile nu e cam mult? Si in astea 365 se pot inghesui mai multe carti, nu-i asa?
Cine sta degeaba, poate ca reuseste. Acum mai putem vorbi si ce carti se pot citi. Prostioare se pot citi destule, insa o carte serioasa nu cred ca se citeste asa in galop. Oricum nu cred ca va da cineva un premiu ca ati citit 5000 de carti pe an. Si cine este impresionat de cantitate... sincer imi pare rau pentru el. Iar despre Goodreads, oricine poate adauga sute de carti. Mare scofala!

Anonymous said...

GZM asta am zis si eu, "prostioare" poti citi relaxat una pe zi :D.. Si la noi apar multe prostioare, la mai multe edituri (nu dau nume :D)..
Eu am stat foarte bine cu timpul pana acum si de aceea am avut timp sa citesc.

GZM said...

Ca veni vorba despre Goodreads... eu am in jur de o suta si ceva de carti acolo. Are cineva impresia ca doar atatea am citit? Daca as avea timp as putea scrie cate o recenzie (nu prezentare sau compunere) pe zi fara probleme.
Poate am devenit cam artagos... gata!

Anonymous said...

Bad day GZM?
Nici nu m-as fi gandit ca doar atatea carti ai citit dea lungul timpului ;)..

GZM said...

Mai tata, nu o luati personal!
Asa sunt eu mai scandalagiu. =)))

Anonymous said...

Daca te refereai la mine, nu am luat-o personal :)).. Am observat ca esti mai "scandalagiu" mai demult.
Gata, time out! :)

GZM said...

A really bad day!!!!!!

Anonymous said...

Same here!!!

giorgiana said...

pentru intrebarea 1, singurele carti audio pe care mi-ar placea sa le ascult ar fi cele de povesti...altfel m0as plctisi, mi-ar zbura gandurile in alta parte, si daca nu am cartea in fata...nu are farmec, de aceea nu ma omor nici cu e-book-urile.
Cat despre cititul a sute de carti sau cum s-a spus o carte si jumatate pe zi, depinde mut de numarul de pagini, de continut...poti citi printre randuri, si eu o mai fac, dar daca citesti numai pentreu a bifa un numar de carti si nu pentru continutul lor, daca nu vrei sa intri in rezonanta cu cartea, cu personajele, atunci citesti degeaba...ca un om care se lauda ca are multe facultati si cultura generala, dar daca-l intrebi ceva banal, nu stie.
Un blog care prezinta multe recenzii si are timp si pt. alte lucruri, ori are mai multe persoane care se ocupa de articole, ori cauta recenzii si le modifica pici pe colo si-si asuma ideea..sau chiar altcwva nu mai face decat lectura, ceea ce e greu de crezut.
Odata cu trecerea timpului, se pare ca timpul personal pentru lectura se diminueaza din ce in ce mai mult., raman cu impresia(si consolarea)ca posibil la pensie sa mai am timp..daca voi mai reusi sa vad pana atunci; glumesc, dar realitatea este ca fiind si mama, lucarnd si avand si o casa de care sa te ocupi, ramane foarte putin timp., poate o ora maxim doua pentru citit, si cum cartile sunt o pasiune si nu contenesc sa cumpar, probabil doar le voi sterge de praf..si le voi admira.

giorgiana said...

uh, am facut o maare compunere, scuze

Denisa C said...

Sincer, faptul ca iti impui ,sa citesti un anumit numar de carti ,nu cred ca te ajuta cu ceva.Adica am incercat si eu asta, insa nu cred ca voi reusii.Exista plictiseala si lenea care ma impiedica mereu sau este pur si simplu ,o saptamana in care, nu ai chef sa citesti asa de multe carti.Uneori raman blocata intr-o anumita carte ,doar pentru ca imi place ce se intampla.Recunosc am reusit si eu sa citesc o carte intr-o zi, insa doar una si aceea a fost Amurg, insa acela a ramas singurul mereu record.

Cartile in format audio nu cred ca le-as incerca niciodata,atunci cand citesti o carte este vocea din capul tau care relateaza practic tot ce se intampla , tu dai tonul tuturor intamplarilor.Si daca ar fi sa ascult pe altcineva in afara de aceea voce, nu cred ca ar mai avea acelasi farmec.Deci spun pas, cartilor in format audio.

Reusesc sa-mi impart timpul cat de cat.Sunt momente in care renunt la invatat pentru a citii o carte ,doar pentru a schimba atmosfera.Dar sunt si momente cand, trebuie sa faci ceea ce trebuie si nu numai ce iti place.

De obicei, ma lasa influentata numai de cele pozitive.Accord fiecarei carti o sansa, rar sunt cele care ma dezamagesc.In fiecare carte gasesc ceva care mi-a placut, iar cateodata trec cu vederea ceea ce mi s-a parut exagerat, atata timp cat ceva frumos a umplut golul lasat.Sunt invidioasa pe aceste persoane care au atat de mult timp, sau reusesca sa realizeze tot ce si-au propus.
Recunosc ca sunt o persoana lenesa uneori, si asta ma impedica ,sa realizez lucrurile care imi fac placere.

Anonymous said...

Am avut o singură experienţă cu cărţile în format audio. A fost vorba despre o carte scurtă, cu mesaj creştin pentru copii, pe care am încercat-o din curiozitate, tocmai pentru a vedea cum este exact să “citeşti” o carte în format audio. Experienţa nu a fost una tocmai plăcută. Îmi era greu să urmăresc ceea ce citea o doamnă care imita într-un mod amuzant accentele unor copiliţe şi a unor adolescenţi, sau chiar a tatălui personajului principal. Până la urmă, tot mai frumos este să citeşti în mintea ta, cu ce voce vrei tu, în ritmul care-ţi convine… Sunt unele pasaje peste care poate vrei să treci mai repede, altele pe care vrei să le savurezi şi aşa mai departe.
Îmi este foarte greu să îmi impart timpul. Dacă ar fi după mine, aş învăţa toată ziua de şcoală la chimie, material care mă interesează cel mai mult, şi aş citi cărţi cu nemiluita în timpul zilei, cu pause de rigoare pentru somn, mâncat şi ocazionalul serial sau film. Aşa, fentez orele de sociologie sau religie, cu cartea pe sub bancă, şi, deşi mă concentrez mai greu cu sunetul de fundal al profilor şi colegilor, tot reuşesc să citesc câte ceva. Cel mai mult citesc la final de săptămână, când îmi aloc minimum o oră înainte de culcare exclusiv cărţilor. Deşi aş vrea, nu am lăsat baltă studiul sau obişnuitele sarcini de zi cu zi în favoarea cititului. Fiind în an terminal de liceu şi optând pentru o facultate la care se dă admitere (Farmacie), sunt nevoită să învăţ în timpul de după şcoală la chimie. Nu că mi-ar displăcea, fireşte… Cred că e una din singurele materii de care nu mă satur vreodată. Ba nu, mint, şi engleza se încadrează. De fapt, chiar vreau să-mi iau anul următor licenţa de translator, pentru că oricum am tradus filme pe net timp de cinci ani, şi să conving o editură să mă ia ca traducătoare pentru cărţile pe care le scot, preferabil fantasy pentru copii, marea mea dragoste.
Nu am încredere în persoanele care citesc sute de cărţi pe an. Eu mă mândresc cu 4-5 cărţi citite pe lună şi, chiar şi aşa, mi-aş dori uneori să le fi savurat mai mult. O recenzie necesită un procedeu de reflexie asupra a ceea ce ai citit. Nu e ca şi cum poţi termina cartea (pe care aceste persoane probabil că o citesc printer rânduri, că altfel nu-mi pot explica) şi scrie imediat după recenzia. E necesar să treacă un timp, ca să-ţi pui ordine în gânduri, şi nu să te laşi condus de emoţiile de moment. De fapt, dacă stai să urmăreşti recenziile acestui gen de bloggeri, vei observa că sunt folosite cam aceleaşi exprimări, împreună cu un copy-paste al descrierii de pe Goodreads, Amazon sau mai ştiu eu de unde. Eu, una, mai degrabă am încredere într-o persoană care citeşte mai puţin şi cizelează ceea ce scrie despre o carte. Şi nu spun asta doar pentru că e cazul meu, sau, Doamne fereşte!, pentru că mi-ar fi ciudă că eu nu am timp să citesc mai mult. O spun pentru că mi s-a întâmplat să cumpăr o carte despre care multe persoane spuneau că e bună (persoane care citeau foarte, foarte mult) ca să constat că e o carte plină de clişee şi inspiraţii nesimţite din alte cărţi. Dar, în fine, dacă aceste persoane ce se numesc iubitoare de cărţi găsesc satisfacţie în numărul de cărţi citite mai degrabă decât de calitatea unei cărţi şi savurarea ei… atunci să fie sănătoase, şi sper să-şi deschidă cândva ochii.

Ely said...

Din septembrie de cand a inceput scoala citesc cam tot ce imi cade in mana .Totusi, nu reusesc mai mult de 2 carti pe saptamana. Sunt perioade cand citesc zi de zi dar sunt si zile cand simt ca nu pot ,, simti" cartea , ca am ajuns la o saturatie.
Am incercat sa ascult carti audio pana ajung la lucru dar pe mine ma obosesc.

Timpul pentru citit la mine este de aproximativ 4-5 ore . Obisnuiesc sa ma trezesc dimineata la 6 si sa citesc pana la 8 dupa care incepe corvoada unei zile obisnuite.
Hmm asta cu blogurile e ... Citesc mai multe bloguri dar recomandarile le iau in seama doar de la cateva bloguri. De ce ? Pai treaba e cam asa - unii fac recomandari fara sa aiba habar de cartea respectiva. Mi s-a intamplat sa citesc recenzii elogioase , bla , bla dar cand mi-am cumparat cartea respectiva sa constat ca de fapt e o mare porcarie.O sa imi spuneti ca de fapt gusturile sunt diferite. Probabil, dar chiar tuturor le-a placut cartea aia ? Nimeni nu a avut nimic de comentat?
Stiu ca am fost rea la faza asta dar va rog sa nu aruncati cu rosii / oua in mine pentru sunt imbracata cu ploverul meu preferat:))

Sper ca nu e pomelnicul de mai sus prea mare. Cand am inceput sa scriu mi-am zis ca voi scrie doar 2, 3 propozitii scurte si la obiect fara sa bat campii.

Unknown said...

Eu nu am intrat pana acum in Reading Challenge. Cred ca voi incerca de anul viitor, sa vad cum e. Oricum, din punctul meu de vedere, cate carti citesti este irelevant. Cand eram mai mica faceam si eu liste si eram tare mandra cand vedeam cate carti se strangeau... pana m-am plictisit sa fac asta. Cred ca nu este important numarul de carti citite, ci ce citesti. Multe dintre aparitiile astea noi (pentru ca acum absolut toata lumea scrie) nu se ridica la nivelul asteptarilor unor cititori pasionati. Sunt carti cu coperte frumoase, descrieri superbe si recenzii foarte bune pe Goodreads, de care ma apuc si dupa 20 de pagini ma intreb "cum naiba i-au dat toti cititorii aia 5 stele???". Cartile astea mi se par pierdere de vreme... si le las. Acum cativa ani nu concepeam sa las o carte neterminata. Situatia s-a schimbat foarte mult. Decat sa ma torturez singura incercand sa termin un roman cu personaje plictisitoare, de carton si cu o actiune fumata de muuult, mai bine trec la urmatoarea carte.

Mi-ar placea mie sa pot citi carti asa, pe banda rulanta. :) Adevarul e ca nu pot... sau nu mai pot. De cand m-am mutat singura am mai putin timp pentru mine, au aparut responsabilitati. Lucrez, fac curat in casa, gatesc... si ce alte activitati mai am eu pe langa astea. De citit imi ramane, din pacate, mai putin timp. Avantajul este ca sunt mai atenta atunci cand imi aleg cartile. Daca tot nu citesc la fel de mult ca inainte, macar sa fie carti bune.

In legatura cu cartile audio... am ascultat 3 pana acum. Mai exact, am ascultat primele 3 volume din Jurnalele Vampirilor. In perioada aia lucram la un proiect care presupunea sa stau ore in sir sa fac cercetare. Ma plictiseam teribil, pentru ca nu trebuia sa fiu deosebit de atenta ca sa copii cateva informatii importante dintr-o parte in alta, si am zis sa ascult o carte usoara. Ce pot sa spun... cartile audio au fost ok atunci. Insa nu le-as alege niciodata in detrimentul cartilor fizice, sau a ebook-urilor pe Kindle-ul meu.

Acum, referitor la blogurile si recomandarile persoanelor care citesc in ritmul acesta... nu stiu ce sa spun. Stiu ca unii dintre cei mai ocupati bloggeri, in perioada aceasta, isi programeaza cartile pe care le vor citi si evenimentele pentru luna martie... Adica, daca vreun autor ar vrea sa i se recenzeze cartea pe un asemenea blog foarte mare, va trebui sa se programeze cu 3 luni inainte de data cand vrea sa ii apara recenzia. Cred ca pentru unii blogging-ul a devenit un job full time. Mi-as dori sa ajung si eu asa, insa nu voi avea niciodata timp sa citesc atat de mult.


Simona said...

In principac sunt de acord cam cu toti cei de mai sus. Nici eu nu consider ca citind atat de multe carti mai poate fi numita o placere. Doar daca e sa iti castigi bani din asta(bani, nu carti!) dar atunci nu ar mai fi citit de placere ci o slujba(iar de multe ori slujbele sunt stresante). Daca printre acele 300+ carti se numara si carti mai subtirele, atunci se poate ajunge la un numar mai mare de carti citite insa chiar si asa nu mai ai placerea sa te gandesti la ceea ce ai citit acum o luna daca tu intr-o luna citesti 30+carti.

Eu una am avut perioade in care citeam mai mult de 4 5 carti pe luna si aveam senzatia ca ma aglomerez prosteste(de fel imi place sa citesc insa mereu trec si la un alt hobby=> nu pot citi zi de zi incontinuu) si nu mai exista aceeasi placere pentru lectura.


Sunt si perioade cand avem o pofta extrema de citit dar dupa, ne mai si potolim pofta :]

Audio books pot fi si ele interesante dar poate daca sunt in genul povestilor de Craciun, cand e atmosfera de asa natura. Am ascultat o carte in format audio si mi s-a parut asa si asa. Marele minus, pe langa faptul ca nu ti cartea in maini, este stilul lent de a citi al persoanei in cauza. Asta ar insemna timp pierdut. Cat timp asculti o pagina citita, poti citi poate 2 3 ... pagini :D

Nu stiu cata incredere as avea in recenziile facute de cineva care citeste atat de multe carti! Daca face recenzii multe, nu cred ca m-as mai obosi sa le citesc. Daca face mai putine, atunci poate ca sunt muncite. Poate.. :)

Concluzia mea: orice lucru am face, nu ar trebui sa exageram cu el caci odata si-odata ne poate sta in gat.

mayabijoux said...

Eu una nu ma consider un cititor rapid, pentru ca imi place sa trag de o carte, sa o simt ca si cum eu sunt cuprinsa in acele pagini. Recunosc, exista si exceptii cand, oricat de mult as vrea sa traiesc una, o citesc foarte repede. Dar apoi am nevoie de cateva zile ca sa ma pot detasa de ea. Si daca se pune numarul de pana in 100 de pagini, da, am citit o carte intr-o zi :D Chestia cu Reading Challenge o fac pentru simplul motiv ca vreau sa tin o evidenta, daca ii pot spune asa, a cartilor citite intr-un anumit timp, respectiv un an. Desi imi place sa citesc de cand ma stiu, am luat toata chestia in serios de la sfarsitul anului trecut, mai exact de cand am castigat prima carte, anul acesta, Divergent. Pana in momentul ala nu aveam cunostinta de atatea carti bune, citittul nefiind deloc prioritar, desi ma repet, ador de cand ma stiu sa citesc. Dar chiar si acum, cand nu-mi mai imaginez viata fara citit, nici nu-mi trece prin cap sa incerc macar sa citesc 300+ carti/an. Ar insemna cu siguranta sa citesc printre randuri cat mai mult posibil, sa-mi "abandonez" sotul si copilul, sa nu mai gatesc, sa nu mai fac curat etc., si sa nu mai am viata sociala. Nici daca as fi fost lipsita de toate astea nu cred ca m-as fi incurcat la un asemenea maraton. Mi se pare pur si simplu o prostie sa ma intrec cu mine insami la citit. Nu e ca si cum as alerga, nu stiu, 100 m viteza, sa vad cat rezist. Din capul locului spun nu la asa cave. Nu spun insa ca nu exista astfel de cititori. Spun doar ca ar insemna sa semene cu Edward, sa nu doarma niciodata, si sa nu aiba absolut, dar absolut nimic de facut. Cititul nu-l consider un sport. E parte din mine, si atata timp cat o sa-mi permita vederea si timpul, indiferent cat de multe sau putine carti citesc, prefer s-o fac cu cap, sa ajung pe cat posibil la esenta fiecarei carti, si, acolo unde este cazul, sa si invat ceva din ea.

Asa cum spunea cineva mai sus, carte inseamna hartie, un manunchi de astfel coli prinse intre ele, litere asternute pe acea hartie, vocea ta din minte mulata perfect pe modul cum iti imaginezi tu fiecare personaj/actiune, posibilitatea de a savura mai mult timp o anumita parte a cartii. Inseamna sa poti sa auzi si sa simti acel fosnet care care prevesteste intoarcerea unei pagini, sa te poti delecta cu greutatea fizica a unei carti. Toate astea, in opinia mea, e magie pura. Nu va uitati chioras la mine =)), stiti despre ce vorbesc. Cred. Nimic nu poate fi comparat cu cartea fizica, scuzati cacofonia. In jurul fiecarei carti se invarte o lume, o planeta in miniatura, asa ca nu as renunta la toate astea pentru cateva ore de ascultat la casti. Nu multumesc!

Niciodata nu pot citi cat vreau sau am chef. Nu prea reusesc sa-mi impart timpul in mod corespunzator, pentru ca joaca cu fetita mea nu poate fi programata, sau, intotdeauna la gatitul de zi cu zi, se mai adauga cate un desert ceva,neprogramat preparat in casa.Sau mai vin musafiri :) De multe ori, pur si simplu nu am chef sa citesc, sau nu ma simt destul de in putere ca sa ma pot mula pe cartea care o citesc la momentul respectiv. Dar, atat cat citesc, cat reusesc sa citesc, ma simt implinita ca pot acorda o buna parte din timpul meu liber, cititului. Am marele, enormul avantaj ca nu am servici. Deci, ce pot spune, cu toate ca spun ca nu reusesc sa citesc atat cat as vrea, stau mai bine sa analizez timpul pe care il aloc acestei pasiuni, si spun ca sunt in echilibru. Nu perfect, dar nici nu am pretentia asta :D

Sincer? Da si nu. Da, pentru ca sunt persoane care asta fac tot timpul, desi imi pastrez parerea cu cititul printre randuri, care ori au pe altcineva care sa le faca toate treburile, ori nu vad nimic in fata ochilor decat carti, si nu, pentru ca desi nu am cunostinta de astfel de persoane, cred ca sunt suficinte care sa considere cititul un sport, si implicit sa pretinda anumite chestii, dar fiind numarul enorm de carti citite intr-un an.

In concluzie, nu stiu cat de potrivita imi este eticheta de cititor rapid, dar sunt multumita cu ritmul in care citesc.

mayabijoux said...

S a nu ma injurati pentru romanul de mai sus. M-am lasat dusa de val :D