<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Wednesday, November 28, 2012

Aflati-va ursitul in noaptea Sfantului Andrei

Numele vine de la grecescul Andreas care înseamnă bărbătesc, viteaz.

Pentru că mai tot timpul ne trezim spunând: „ce bine dacă ştiam ieri, ca să pot găsi busuioc” am zis să vă spun azi de unele obiceiuri de Sfântul Andrei cu care să vă aflați ursitul.

Cele mai multe ritualuri sunt dedicate atragerii iubirii. De pildă, prin ascunderea sub pernă a unui fir de busuioc sfinţit, se crede că se obţine în vis imaginea "ursitului".
Pentru "atragerea" acestuia este mult folosită şi metoda "făcutului cu ulcica". La miezul nopţii, singură la gura sobei, tânăra întoarce cu gura în jos o ulcică nouă de lut, iar pe dosul vasului lasă sa pâlpâie trei cărbuni. În timp ce roteşte ulcica uşor, rosteşte o incantaţie menită a suscita o atracţie irezistibilă pentru cel iubit. (Poate găsiți voi incantația sau o înlocuiți cu o concentrație sporită :D)

O altă metodă folosită pentru cunoaşterea viitorului constă în a privi, la miezul nopţii, între două lumânări aprinse, într-un pahar cu apă neîncepută, aşezat pe cenuşă. În centrul paharului este lăsată să cadă o verighetă care a fost deja sfinţită de preot prin cununie religioasă şi se crede că în verighetă apare chipul ursitului, dacă este privită intens cîteva minute. (incercată de mama si cică „reuşită”)
 
Unele tinere mai încearcă să îşi vadă viitorul soţ la miez de noapte. Aşezate complet dezbrăcate între două oglinzi, în cameră întunecoasă, cu câte o lumânare în fiecare mână, încearcă să privească în oglinda din faţă pentru a vedea imagini reflectate din oglinda din spate. Se crede, şi unele persoane chiar au avut această iluzie, că prin faţa ochilor încep să se perinde scene de viaţă, că tînăra îşi vede viitorul soţ sau, în unele cazuri, că i se dezvăluie scene din viitor.
(sursă: Evenimentul regional al Moldovei).

Un alt obicei legat de Sfântul Andrei e „semănarea” unor boabe de grâu care, analizate de Anul Nou, vor arăta cum va fi anul ce vine.
Deci, până acum vă trebuie: busuioc, cărbuni, grâu, două oglinzi şi o verighetă sfințită de popă (probabil o verighetă ce-a trecut prin taina căsătoriei).

Dacă ştiți alte obiceiuri, sunteți invitați să ne spuneți. Poate găsim ceva de premiat.
PS - e vorba de noaptea dintre 29 si 30 noiembrie

12 comments:

Sabryy said...

Si ai mei fac asa, cu graul, dar sincer nu prea cred in obiceiurile astea.

Larisa said...

Sa ne spuneti si noua rezultatele, cele care incercati :))

LexyL said...

Suna interesant metoda ''facutului cu ulcica'', poate am sa o incerc si eu, cine stie :))

Denisa C said...

Sincer,sunt mai fricoasa de fel nu cred ca as vrea sa incerc stau intre doua oglinzi la miez de noapte.
Si pana la urma,as vrea ca ursitul sa fie o surpriza, cand ma astept mai putin.Niciodata nu mi-am pus asemenea intrebari, cand va fi timpul,va sosi si ursitul meu.
Stiam de trei din obiceiurile,spuse mai sus.Am incercat cu busuiocul,dar nu imi amintesc nimic, poate am visat sau poate nu.
Sunt frumoase obiceiurile, oricum.

Cristinab said...

eu le-am auzit pe toate dintre cele de mai sus! bunica mea CREDE in astfel de chestii.
m-a imboldit si pe mine cand eram in liceu, ca cica pe atunci e bine sa-l "gasesti" ca pana la 19 ani sa ma marit. bunca zice ca cele mai bune casnicii sunt cele in care tinerii se cunosc pe la 15-16 ani si dupa 18 ani se "iau" si imediat sa conceapa prunci doar martea si joia, in afara posturilor.

la tara la bunica, femeile UNG cu catei de ustoroi blanurile la geamuri si usi ca necuratul aka varcolacii sau lupu negru sa nu poata intra.

cate bordeie atatea obiceie

Unknown said...

Stiu ca noaptea de Sf Andrei are legatura si cu lupii, dar nu-mi mai amintesc despre ce era vorba. Stiu ca in copilarie eram inspaimantata de acest mit, desi eu stau la oras si nu aveau cum sa apara lupi in oras, dar de...!
Partea cu graul am facut-o in fiecare an, acasa la mama, puneam in fiecare an cate 4 boluri cu grau(atatia eram noi in casa) si cate un semn distinct in fiecare ca sa le putem deosebi, le asezam la fereastra si le udam in fiecare seara ;)Poate voi pune anul acesta din nou, de dragul copilariei.

Anemona said...

Cred ca o sa incerc si eu sa imi pun o crenguta de busuioc sub perna.. nu se stie niciodata :D

Alexandra Ioana said...

euu am mai gasit o chestie tot cu busuiocul,da este destul de diferita si suna cam asa:Toate fetele stiu ca trebuie sa-si puna busuioc sub perna inainte de a merge la culcare, pentru a-si visa baiatul sortit. Pentru a afla numele baiatului, ele trebuie sa faca un numar de biletele egal cu data lor de nastere, pe care sa treaca nume diferite de baieti. Aceste biletele se pun sub perna impreuna cu un fir de busuioc, o oglinda si o perie sau un pieptene. A doua zi dimineata, fetele trebuie sa aleaga un biletel din cele de sub perna, iar numele care este scris pe el este al celui care le este ursit.
Nu stiu daca ati auzit varianta asta:D

Ana said...

:) Mama a incercat cu busuiocul sub perna si a visat un barbat cu casca alba pe cap. Tatal meu era politist cand s-au cunoscut (pe vremea aceea militienii aveau niste caschete albe). Am incercat si eu acelasi lucru si n-am visat nimic :))

Andreea said...

pe acestea le stiam si eu .abia asept ziua de maine,desi de azi am primit un cadou;x.la multi ani de pe acum,tuturor care poarta acest nume.

Diana said...

Mai este si cu busuiocul. Pentru a-ti afla sortitul pui busuioc sfintit sub perna, si il vei visa. Am incercat cred ca in fiecare an de la varste fragide, rezultatul a fost acelasi-nimic.
Se mai unge cu 2 catei de usturoi pentru a alunga strigoii.
In aceasta noapte animalele, au grai, pot vorbi. Se spune ca daca auzi un animal vorbind vei murii.
In aceasta seara, lupii si strigoi, demoni tot ce tine de supranatural au cale libera catre oameni.
O alta metode de a cunoaste sortitul este de a curata coaja unui mar si a o arunc peste umar. Astfel poti afla prima initiala din nume.
Mai era metode, cu cojile unei cepe, grau, orez.

Unknown said...

Eu cand eram mica faceam altceva. Si azi o sa fac pt ca era vorba de seara de 30 noiembrie.
Se lua un carbune, vata, paine, pieptene, verigheta, busuioc, o margea, o foaie(pe care o impatuream) si ceva dulce. Se puneau aceste lucruri sub cani si se amestecau. Fiecare fata trebuia sa aleaga cate 2 cani si in functie de ceea ce descopereau sub cani, ei bine inseamna ca asa vor fii sortitii lor. DAr dupa ce o fata alegea, canile se amestecau iar si trebuia sa fie toate 'ingredientele'
Painea inseama ca baiatul va fii bun ca paine.
Carbune-este brunet
Pieptene-e dintos
Vata-e paros(o fii varcolac:)))
Verigheta-are intentii serioase
Dulce- se descurca in bucatarie
Busuioc- e fudul(cu nasul pe sus)
O foaie-e destept, ii place cartea
O margea- e sincer(trebuia sa fie o perla, dar eu nu am asa ceva)

Un fir de busuioc se lega cu ata rosie, afara de un gard sau de un pom. Daca, pana dimineata nu cadea jos inseamna ca iti gasesti iubirea mai repede si o sa dureze.
Si un alt firisos de busuioc il puneam sub perna ca sa il visez/ca sa ma viseze.

Eu asta fac mereu de Sf Andrei. Si puneam si grau la incoltit