<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Sunday, September 30, 2012

Point Break

Aș vrea să vă vorbesc astăzi despre un film foarte drag nouă. Și ca să nu mai lungesc introducerea vă spun că este vorba despre Point Break din 1991 regizat de Kathryn Bigelow (da fetelor, este regizoare dar asta nu înseamnă că este o chestie siropoasă, ci din contră!). Este un film de acțiune însă cu un pic de ceva în plus. Inițial filmul trebuia să fie regizat de către Ridley Scott (Alien, Gladiator, Blackhawk down) și cu toate că este un regizor faimos, totuși cred că alegerea lui Kathryn Bigelow pentru a regiza filmul a fost alegerea corectă. Desigur, gurile rele au spus că a fost aleasă pentru că era soția lui James Cameron, însă în 2010 i-a fost pe deplin recunoscută valoarea fiind răsplătită cu un Oscar pentru filmul Hurt Locker în detrimentul fostului soț - acum James Cameron cu al său faimos Avatar. Și așa, datorită ei, ce ar fi putut fi doar un film de acțiune (să nu credeți că nu are, este plin de scene alerte), a căpătat noi valențe, iar personajele și relațiile dintre ele sunt bine evidențiate.

Este un film despre libertate, despre ideea de libertate totală, de a fi tu însuți în armonie cu natura, de a te opune constrângerilor societății moderne. O idee frumoasă, dar utopică, bine sau prost înțeleasă, depinde de punctul din care privești prin prisma personajelor. Un film despre prietenie, cinste, onoare, iubire, trădare, lașitate, curaj și lista ar putea continua. De aceea vă spuneam că personajele lui Bigelow sunt complexe și conturate în tușe fine. Oricum, modul în care aleg unele personaje să-și realizeze acest vis este greșit. Intriga filmului este următoarea: Johnny Utah (Keanu Reevs), un tânăr agent FBI care anchetează câteva cazuri de spargeri de bănci, are o bănuială că banda autointitulată Ex-președinții este formată din surferi. Sub acoperire el reușește să se infiltreze printre surferi, dar intră sub influența liderului carismatic al unui grup special, închis şi aflat în căutarea valului suprem, perfect, Bodhi interpretat de Patrick Swayze (1952-2009). Prietenia ce se dezvoltă între cei doi îl va chinui pe Utah având în vedere că ambii consideră că au datorii pe care trebuie să le îndeplinească, datorii față de ei însăşi sau față de cei din jurul lor. Și cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, în timpul unei spargeri apar incidente, mor oameni, iar totul se va face praf. Stați liniștite fetelor, există și o poveste de dragoste.


Filmările sunt extraordinare, unele cadre sunt superbe. Povestirea este bine condusă, iar desfășurarea ei este cursivă, neexistând momente plictisitoare. Inedit apare în film și membrul trupei Red Hot Cili Peppers, Anthony Kiedis, în rolul unor surfer scandalagiu ce se ocupă cu traficul cu droguri. Numele filmului Point Break este un joc de cuvinte. Se referă la un termen din surf sau la momentul unei rupturi cum apare între cele două personaje principale. Cred că asta ar fi ideea, iar traducerea La limita extremă, cum a apărut în românește mi se pare un pic nefericită. Mai bine îl lăsa in original.

Criticile ca și elogiile au fost împărțite, însă eu cred că filmul merită văzut. Chiar dacă vă place sau nu surf-ul, secvențele sunt minunate.Nu veți regreta! 

GZM

7 comments:

Anonymous said...

Frumoasa si interesanta recenzia filmului :). Actorii arata superb.

GZM said...

Multumesc. :))

Scylla said...

Unul dintre filmele mele preferate :D

Unknown said...

printre preferate.il ador pe keanu reeves!

Unknown said...

Exact, exact! Filmul merita vazut datorita lui Keanu Reeves :)) un plus pt a vedea filmul!

Merci de recenzie!

Alexandra Ioana said...

foarte frumoasa recenzia filmului si cartii,este interesant.....

Madalina said...

Imi place recenzia , o sa ma pun sa vad filmu cat mai curand