<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Saturday, September 15, 2012

Parerea voastra

Vara aceasta am avut o mare satisfacție. Încă din prima zi de vacanță Gi a început să citească pe rupte. Citea şi înainte, dar cam împinsă de la spate.Când am cumpărat pentru voi (dar ştiți vorba aia nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte) Frankestein de Mary Shelly a atras-o şi a citit-o pe nerăsuflate. Vorbind cu ea apoi am avut bucuria să văd că a înțeles exact ce trebuia să înțeleagă şi că a învățat ce trebuia să învețe.

Ce vroiam însă să vă arăt sunt unele dintre coperțile pe care le-a avut Frankestein. Unele sunt mai reuşite, altele cam insipide şi altele total pe lângă. Am ales 6 pentru că sunt o mulțime!!! 
Vouă care vă place? De ce?


La final uitați o editie nouă. Prezentarea ei ne spune că este o imagine nouă a unei povesti clasice, bucurându-se de ilustrații steampunk-art. Ce ziceți, vă zgândără interesul?


9 comments:

Michikit said...

Eu am editia de la PENGUIN CLASSICS, nu sunt foarte sigura ca inteleg ce anume are pe ea. Este in stilul unei picturi mai dark.

Law said...

Imi plac cele doua coperti cu ochiul lui,mai ales prima fiindca ilustreaza perfect ce este el:)
Dar si editia noua e faina ;;)

Unknown said...

Frankenstein, been some time, honey!

Fiind fana a acestei carti, o carte care mi-a facut pielea de gaina, inima sa imi bubuie nebuneste in piept si mintea sa o ia la goana cu mii de km la ora! Va dati seama ce reactii am avut la vederea copertilor!

Am ales copertile cu nr. 2 si 3!

O sa vorbesc despre fiecare in parte:

Coperta nr. 2: Imi place, Imi place! De ce? Simplu, in primul rand m atrage ideea de reflexie a Creatorului Sau in ochii sai! Ideea cu lanturile peste fata, imi sugereaza nemilosul caracter al celui care l-a creat, cicatricile imi aduc aminte de 'prelevarea' fiecarei bucatele din el si apoi ansamblarea lui. Dar cu toate astea, totul este impropriu in comparatie cu teama pe care o citesc in ochii Creaturei! Si asta ma face sa ma gandesc la doua lucruri: la faptul ca el era atat de 'rau', atat de urat vazut de ceilalti, de teama pe care o insufla el ca si creatura nu viceversa! Dar apoi mi-am amintit cheia, spectacolulul in sine! Frankestein insufla cu adevarat acest sentiment si inca din plin, dar cea mai mare temere a lui este nerecunoasterea sa de catre Creatorul sau - de cel caruia i-a daruit numele de Tata, cel pe care el il crede si il vede ca pe un simbol al existentei sale! Asta mi-a amintit de faptul ca Frankestein a fost un om care si-a gasit Dumnezeul/Creatorul/Tatal!

Coperta nr. 3: Ador ideea de fibre musculare 'gathered' impreuna! Din nou imi subliniaza faptul ca a fost nevoie de multe 'bucati' pentru a crea faza finala, suprema, ultima faza: un om! Daca ar fi fost mai colorata, poate si putin mai reliefata intr-un fel, cumva.. nu striu, ar fi dat foarte, foarte bine!! Coperta insufla atat dezintegrare, ceea ce simte si Frankestein cand este abandonat, lasat sa insufle teama, frica si oroare, dar spune in acelasi timp si gasirea impreuna a partilor celor mai bune, a integrarii din punct de vedere spiritual a tuturor lucrurilor care trebuie, asa ca pentru mine coperta are conotatie dubla, iar pentru asta, jos palaria!

Ulima coperta, nu am comentat-o pentru ca mi-a luat rasuflarea din prima clipa! Astept sa apara, sa citesc si sa imi dau cu parerea!!

Pupici~

Geo. said...

Sincera sa fiu, n-am citit Frankenstein... iar filmul cred ca l-am vazut acum cateva secole, pentru ca nu-mi mai amintesc mare lucru din el, dar daca ar fi sa aleg o coperta, eu as lua-o pe aceea cu lantul si pe ultima, deoarece mi se pare ca se potrivesc mai bine!
Pana la urma e vorba de un tip reinviat din morti, corect?
Deci mi se pare mai aproape de adevar sa-l vad pe Frankenstein cu cicatrici pe fata si cusaturi pe intreg corpul, decat sa-l vad catarat pe o stanca, ca o maimuta din preistorie.
Cum spuneam, inclin pentru ultima coperta si cea cu lantul. : )

Scylla said...

In primul rand coperta ar trebui sa atraga , sa te faca sa vrei sa arunci o privire si sa iti dea o idee de ce o sa regasesti intre paginele sale,dar unele dintre copertile prezentate sunt neinspirate.
Cele cu peisaje m-au lasat rece (coperta 1 si 5) mi s-au parut lipsite de sens si putin absurde.Geo m-ai facut sa rad cu lacrimi ce descriere le-ai facut.A doua coperta ma face sa o asociez cu cartile de mitologie,in nici un caz nu ma face sa ma gandesc la Frankenstein.Cea cu lantul si cu ochiul mi s-au parut cat de cat ok,dar tot nu ma omor nici dupa ele.
Cea care m-a lasat masca si m-am holbat ceva vreme la ea a fost varianta cea noua cu ilustratiile steampunk si care as si cumpara-o.Nu cred ca slabiciunea mea pentru genul steampunk m-a facut sa o aleg,ci mai debraba interpretarea unica si geniala acelor care au realizat-o(Manuel Sumberac si Zdenko Basic).Se pare ca nu toata lumea duce lipsa de originalitate si de sclipire de geniu,coperta steampunk fiind dovada clara ca nu toti lucreaza cu jumatati de masura.

Unknown said...

coperta de la editia noua imi place,celelalte ma inspaimanta.nu le-as vrea langa celelalte carti,poate le sperie si fug de pe raft=)))

Unknown said...

Imi place foarte mult a treia coperta si ultima

Stephany said...
This comment has been removed by the author.
Stephany said...

Mie personal imi place ultima coperta , cea in editie noua. De ce ? Pentru ca mi se pare ce-a mai veridica, si anume faptul ca poate la suprafata seamana cu un om, dar inauntru nu este.
Cele doua maini care practic in desfac abdomenul cred ca sugereaza nevoia de adevar. Sa nu ne lasam pacaliti de aparente, desi poate este si putin sadism in aceasta. Sadism cu care il trateaza stapanul( creatorul) sau. Dupa cum am observat prelungirile taieturii ( sau rupturii) din abdomen, se prelungesc cu niste cusaturi ceea ce denota faptul ca el a fost creeat de mana omului, si nu de Dumnezeu. Iar cele patru sferturi de roti zimtate de pe colturi, cred ca semnifica esenta cartii. Si anume faptul ca totul este pura stiinta.