<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Monday, September 3, 2012

Carte si Film - Walking Dead



Astăzi în continuarea rubricii Carte și Film, vrem să vă prezentăm ceva un pic mai special. Este vorba despre un comics ce a făcut carieră în U.S. și nu numai. The Walking Dead de Robert Kirkman, Tony Moore si Charlie Adlarda apărut pe parcursul a mai multi ani sub formă de revistă lunară dar acum se poate găsi în format carte și sunt în jur de 15 volume. Cu toate că tema nu este nouă, se poate spune că a creat un nou curent. Chiar și denumirea de walking dead adică morți umblători a fost preluată și consacrată în locul vechii denumiri de zombie.


Filmul este de fapt un serial de televiziune din care au fost difuzate două sezoane până acum începând din 2010, iar din octombrie va începe sezonul al treilea. Primele sezoane au apărut deja în format DVD, ultimul chiar luna trecută. Serialul este extraordinar atât prin prisma realizării tehnice și a interpretării actorilor, dar și a modului în care tratează tema. Este neconvențional prin faptul că povestea se axează mai mult pe trăirile și relațiile dintre supraviețuitori decât pe creaturile în căutare de carne umană. Este lupta unor oameni ce s-au trezit într-o lume de coșmar în care și cele mai elementare condiții ale civilizației pe care o cunoaștem au dispărut. Este efortul de a păstra încă o urmă de umanitate, bunătate, milă și compasiune. Impletite cu acestea se regăsesc trăirile normale, obișnuite: dragoste, gelozie, pofte și inhibitii. Bineînțeles că nu se duce lipsă și de ticăloși sau de bestii. Dar ideea este că valorile spirituale ce ne-au făcut să supraviețuim de-a lungul timpului în ciuda tuturor vicisitudinilor, nu dispar atât de ușor, iar acestea reprezintă motorul ce ne face să rezistăm ca specie.


Este remarcabil faptul că presiunea psihologică nu este dată de creaturi ci de emoțiile personajelor. Nu vă speriați, filmul nu abundă în scene groteşti sau sângeroase, morții umblători fiind background-ul filmului, interacțiunea cu ei având loc doar în momentele cheie.


Vizionare plăcută pentru carte, fiind un comics, şi film!


Si daca ei se pot amuza, la fel si voi!



5 comments:

Ely said...

o daaa un serial superb! Nu stiam ca sunt si carti.

Deea said...

Eee! Ce bine ca ati scris despre serialul asta! Tot auzeam despre el si nu stiam care e treaba, ma tot intrebam de ce atata zarva. Acum inteleg, si cred ca o sa ma uit si eu. Bine ca nu sunt prea multe chestii grotesti sau sangeroase.:D

Geo. said...

Chiar faine imaginile si dupa ce am citit ce ai scris tu aici, gandul imi zboara la recenzia lui GZM de la Autumn, pentru ca nici acolo - de fapt, in primul volum - nu se pune accentul pe zombies/morti umblatori, ci pe relatiile dintre oameni, si asta mi se pare ok.
Cred ca acum o sa-mi iau inima in dinti si o sa ma uit si eu la The Walking Dead.
Cat despre comicsuri, mi-ar placea sa arunc o privire prin ele! :>

Cristinab said...

nici eu nu stiam ca serialul are la baza o serie. de 2 ani ma chinui sa ma uit la serial, cred ca am nevoie de curaj :D

Madalina said...

Suna bine , cred ca o sa ma apuc sa vad serialul :)