<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Monday, September 10, 2012

Carte si Film - Sin City

În continuarea rubricii Carte și Film vreau să vă prezint ceva mai deosebit. În primul rând vreau să spun că nu este un film pentru audiență generală ținând cont că are unele scene destul de dure. Este vorba de Sin City, care se bazează pe trei dintre romanele grafice ale lui Frank Miller și mă refer la The Hard Goodbye, The Big Fat Kill și That Yellow Bastard. Iar dacă vă spun că regia le aparține lui Quentin Tarantino, Robert Rodriguez și Frank Miller cred deja că v-ați făcut o părere despre cum arată pelicula.

Filmul este încadrat în stilul neo-noir și abundă de imagini picturale. Este deosebit tocmai prin modul în care e prezentat în unele momente în format grafic, iar imaginea alb negru accentuează starea de mizerie și corupție din orașul Basin City, şi numai anumite lucruri vor apărea colorate pentru a fi scoase în evidență. Scenele abundă de violență și personaje aflate la marginea societății care fac tot ce pot pentru a supraviețui în acest oraș al pierzaniei, dar se pare că răul se află undeva mai sus pe scara socială. Și cu un astfel de subiect care vine precum o mănușă pe tipologia regizorilor Tarantino și Rodriguez ce credeți că vor face cei doi? Vor veni cu un thriller amețitor în care gloanțele zboară în toate direcțiile, pumnii se împart cu multă generozitate, iar sentimentalismele nu își au rostul. La fel cum unele flori răsar din bălegar, așa și unele personaje abrutizate și dărâmate de vicii își pot regăsi dramul de umanitate ce le va împinge să facă fapte demne de toată lauda și pline de eroism. Asta nu înseamnă că vor fi absolviți de păcate, însă prin acțiunile lor măcar vor putea salva niște suflete din vârtejul grozăviei în care ei s-au înfundat pe veci. Între bestiile ce roiesc și se omoară între ele, găsim un polițist corupt dar care nu se dă în lături pentru a salva o tânără sau un asasin ce e în stare să descopere și să zdrobească chiar cu prețul vieții lui o întreagă filieră de ticăloși ce se întinde până în vârful societății doar pentru a răzbuna femeia pe care o iubea. Mai multe despre subiect nu aș vrea să vă mai dezvălui, ținând cont după cum v-am mai spus că este un pic mai dur pentru unii dintre cititorii noștri. Filmul exercită și o puternică presiune psihologică pe lângă cea vizuală. Realizarea este una de excepție și jocul actorilor este impecabil. Filmul a beneficiat de o distribuție remarcabilă, iar printre actorii care au jucat în film se numără: Bruce Willis, Mickey Rourke,Clive Owen, Elijah Wood, Brittany Murphy, Rosario Dawson, Jessica Alba și mulți alții.


Cât despre cărți, dacă m-ați mai urmărit, ați aflat că Frank Miller este un autor de comics-uri. Participând și la regie vă dați seama că a transpus destul de fidel lucrarea grafică. Din seria Sin City fac parte 7 volume: 


The Art of Sin City este un volum art-cover ce contine si fragmente nepublicate pana atunci.

Pentru cine e interesat de genul noir, recomand filmul cu căldură. Merită să-l vedeți, însă aveți grijă, nu este pentru cei mai tineri dintre voi.

32 comments:

Anonymous said...

După prezentare şi trailer m-ai făcut să vreau să vad filmul..

Anonymous said...

Cred că sunt interesante şi cărţile...?!

George said...

Filmul merita vazut, cat despre carti... vezi filmul.:)))
Scuze daca raspund cu intarziere, dar diafana mea sotie a pus piciorul in prag si muta mobila. IAR!

Anonymous said...

Succes la mutat mobila :))! Ne apucăm de curăţenia de toamnă, nu? :((((

GZM said...

Da, tocmai imi trageam sufletul si plec inapoi la truda. Ce ne faceti voi...:D

Anonymous said...

În seara asta vroiam să mă uit la Zeus, Perseu şamd, dar ajunge soţul meu târziu acasă şi vreau să-l văd împreună cu el, este mare fan Liam Neeson şi Ralpf Fiennes. Sper să reuşim mâine seară. Poate dau şi de Sin City.. Om fi noi "diafane", dar nici chiar aşa de diafane :)))..

Anonymous said...

Cooking daz :).. De mâine curăţenie days... Not so happy :(.

GZM said...

Da, sub stratul de diafan sunteti niste dure. :)))

GZM said...

Te-ai molipsit?
:))

Anonymous said...

Dacă m-am molipsit să fac curat? Nu. Trebuie să profit de zilele astea însorite, să fac curat mai de Doamne ajută...pe urmă mai subţire :).
Din păcate, eu nu am parte de ajutorul soţului, în ultima vreme este "însurat" cu jobul..

Anonymous said...

Chiar trebuie să văd Sin City, este cotat cu 8.2/10 pe IMDb.

Anonymous said...

După cum ne convine şi nouă, acum suntem nişte diafane şi, în secunda doi, nişte uragane :)))...

GZM said...

Pun eu lucruri proaste?:))

GZM said...

Toata lumea are treaba, dar trebuie si in casa.

GZM said...

Eternul...

Anonymous said...

Nu sunt filme proaste, cred că sunt filme nu pentru toată lumea. În ultima vreme apar o gramada de filme, unul mai "bun" decât altul.
Eu cu soţul meu suntem, în general, fani ai actorilor englezi, australieni, scoţieni..au o cu totul altă dicţie (dicţie, nu?).
Mi-amintit, parcă aţi despătut 3D-ul de curând, fără ruşine recunosc că nu am văzut un film sau vreo animaţie 3D, dar nici nu mă atrage :).

GZM said...

Despre 3D tocmai la Clash sau Wrath of the Titans.

GZM said...

Cat despre dictie m-ar interesa in special daca as urmari o piesa de teatru. Filmul are si alte coordonate.

Anonymous said...

M-ai pierdut, cu piesa de teatru, not my thing :). Poate nu am abordat subiectul corect, poate nu este vorba de dicţie, actorii englezi au ceva în plus, ceva a lor.. Mai bine de atât nu mă pot exprima, poate înţelegi ce vreau să spun :).

Anonymous said...

Am înţeles că Mona mută mobila :)), dar micuţa Scylla pe unde bântuie?

GZM said...

Referitor la englezi cred ca vrei sa te referi la scoala lor de actorie.
Iar nu Mona muta ci eu, ea e cu indicatiile. :D

Anonymous said...

Când nu ştii să te exprimi aşa păţeşti... şcoala lor de actorie, dicţia, engleza lor...sună altfel.. I'm crazy I know :))..
L-am iubit pe Colin Firth în Mândrie şi Prejudecată şi în Discursul Regelui.
Fair enough! Doar nu vrei să mute ea mobila? :))

GZM said...

Mie imi plac si americanii pentru ca au o anume naturalete in interpretare si nu sunt constransi de rigoarea jocului un pic mai teatral al englezilor.

Anonymous said...

Un actor american care-mi place, dar nu mi se pare un bărbat fatal, este Johnny Depp.

GZM said...

Si Monei ii place.

Anonymous said...

Hmm...Denzel Washington...ce zice Mona? Îmi place ca actor, dar, în Deja Vu mi-au curs băluţele după el :))..

GZM said...

Da, dar nu intotdeauna.

CCAM said...

Buna C.E - imi plac multi actori, dar nu cred sa fie unul pentru care sa vad un film doar pentru ca e cu el... s-ar putea insa sa fie o actrita pentru care as face asta...

Anonymous said...

:)).. Nici eu nu m-aş uita la un film doar pentru un actor sau o actriţă. Deşi îmi place Damon în TVD, defapt îmi place la nebunie cum joacă Ian S. rolul lui Damon, în alt film nu ştiu dacă mi-ar plăcea la fel de mult sau dacă mi-ar plăcea :).
Nu te supăra G., de abia aştept să înceapă TVD, mi-e dor de Damon.

Anonymous said...

Bună seara Mona!
Cum merge cu mutatul? V-aţi aprovizionat cu Diclofenac, ceva în caz de nevoie?

CCAM said...

Nu se supara, e vaccinat. Prima serie din Jurnale (carti) a fost acceptabila apoi pe celelalte le-am lasat sa ma astepte... Serialele - am vazut primul episod am zis bleah, prea multe diferente, dar l-am incercat si pe al doilea. Apoi de la al 3-lea/4-lea am inceput sa le urmaresc si bineinteles ca l-am tinut langa mine. La seria a doua stia deja ce se intampla si cine cu cine si de ce :)))))) Asa ca il mai asteapta o runda de vizionari in curand.

Cu mutatul zic ca am terminat 85% din GREU; insa au ramas pt maine toate nimicurile ce trebuie triate, aranjate, depozitate, decis daca pastrate.... GREU GREU Naspa:)))))

Anonymous said...

Nici eu nu sunt fan mutat şi renovat în casă :D...îmi vine să plâng când văd toată casa dată peste cap şi am impresia că nu le mai aranjez odată :)))).
Pe mine cărţile nu m-au dat pe spate, primele 4 volume (restul nici nu le-am citit). Serialul m-a prins, de la o serie la alta mai mult, deşi se mai bat în cap unele chestii de la o serie la alta.