<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Saturday, January 12, 2013

Serii aşteptate - Părerea Voastră - The Saga of Darren Shan de Darren Shan

Ne gândeam de ceva timp la o nouă rubrică. Subiectul ei îl reprezintă numeroasele serii începute a fi publicate în România şi nefinalizate sau prea mult lungite în timp. Lungite atât de mult încât cititorii uită de ele sau când apare următorul volum celelalte nu mai sunt disponibile.

Numele rubricii e un pic dificil de ales pentru că, aşa cum am zis, uneori seriile sunt până la urmă integral publicate. Pentru acest motiv, vom pune repede la cale o “Părerea voastră” cu privire la un nume potrivit pentru această rubrică.

Prima serie despre care vom vorbi este The Saga of Darren Shan publicată la noi sub acelaşi titlu. Din păcate, din această serie (cu 12 volume) care se bucură de un mare succes în străinătate (notele de pe site-urile de specialitate sunt mari), în România au fost publicate doar primele trei volume pentru că se pare că nu a avut căutare.


Probabil în anul 2008 când a fost publicat în România primul volum, nu prea eram atât de familiarizați cu acest curent, modă, magie sau manie, oricum vreți să numiți atracția şi dorința pentru fantasy.

Conştienți de riscul presupus de o reeditare tot credem că ar fi bine ca editura “inițială” sau o alta (pentru că ştim că e puțin probabil ca “inițiala” s-o mai aibă în vedere) să efectueze un studiu de piață, o campanie de promovare şi să ne dea şi nouă seria integral chiar dacă ar mai trebui să aşteptăm un pic.

Aşa cum probabil ştiți, există şi un film “Asistentul vampirului” care are la bază această serie, film care sper să aibă şi ceva continuări. Cu ocazia filmului au fost reeditate cele trei volume şi... atât.
Oricum cărțile diferă de peliculă, sunt mai dark, mai “ciudate”.

Vă readucem aminte că la “Părerea voastră” este posibil să fie ales un câştigător dintre cei care îşi spun părerea (ce altceva???) pana marti ora 24.00.

11 comments:

IRLover said...

Hm, eu am vazut filmul acum 2 ani, si imediat dupa am citit si primul volum.Seria e buna, nu ma pot plange, filmul mi-a placut mult, dar sa speram ca se va relua publicarea celorlalte volume.

Crina|| booktwist_ said...

Am auzit de aceasta serie si mi s-a parut ceva diferit, in sensul bun, insa cand mi-a spus o prietena ca au aparut doar primele 3 volume la noi m-am cam descurajat. Nu poti incepe sa citesti o serie si apoi sa ramai asa in pom. Si chiar daca, sa zicem le cumperi pe celelalte in formatul si limba originala parca tot nu-i acelasi lucru. Unele edituri mie mi se par ca oamenii, pur si simplu nu-si respecta cuvantul. Poate c-ar mai fi putut scoate un volum de proba sa vada daca situatia si interesul au ramas aceleasi asa slabe. Insa inteleg si ca nu se merita sa scoata o serie care sa nu le aduca profit.
Vorbind la general, legat de seriile incepute si lasate asa, mi se pare ceva jenant pentru editura, dar si aiurea pentru cititor. Oricat de interesanta ar parea seria aia nu vrei ai de-a face cu ea pentru ca nu stii cand poti face un infarct *glumind normal* pentru ca nu poti sa afli ce urmeaza sa se intample. Sper ca aceasta situatie sa se rezolve in vreun fel!

Michikit said...

Filmul nu mi s-a parut spectaculos. Mi-a placut la nebunie cand a aparut prima data si am fost super incantata atunci cand am aflat ca avem si noi 3 dintre carti. Mi le-am luat si le-am citit cu sufletul la gura si am ajuns la concluzia ca sunt mult mai bune ca filmul, dar am fost dezamagita cand am aflat ca nu vor continua seria. Am fost nevoita sa le dau pentru ca inca sper sa mi le iau in engleza pe toate, mai ales ca in afara sunt grupate cate trei. Deci cele trei pe care le avem noi in Romania exista sub forma unui singur volum in US.
Oricum de curand am revazut filmul si desi a fost placut de urmarit, nu cred ca a fost extraordinar.

Ale Criss said...

Eu am citit doar primul volum, dar nu am continuat pentru ca stiam ca seria a fost intrerupta. Chiar nu suport cand se intampla asta! De cativa ani astept continuarile de la FABLEHAVEN sau MISTERIOASA SOCIETATE BENEDICT...

Nu stiu cum ar trebui sa se numeasca rubrica... Poate "Serii uitate" sau "Carti abandonate"...

Michikit said...

:)) sau "bring it back".
Acum serios, ce ar mai fi ca autorii sa nu iti continue propriile serii? Ar trebui sa fie obligati sa termine seriile atunci cand le preiau de la editurile din afara.

Geo. said...

Mhm, zau ca mie mi-au placut foarte mult cartile astea! Le-am citit cu sufletul la gura, is foarte usor de parcurs si esti foarte repeede prins in actiune. Cum ai zis si tu Mona,cartile sunt ceva mai dark. Dar au fost... absolut geniale.
Cat despre film, ei bine, mi-a placut si el, numai ca au sarit peste multe parti interesante din carte.
Nu am o sugestie WOW pentru titlu, mintea mea nu prea vrea sa coopereze, insa daca as posta eu rubrica pe blog, probabil i-as spune "Moliile ataca", din cauza ca seriile sunt lasate balta si dupa un timp lumea uita de ele, acestea fiind lasate "pieirii".

Adela C. said...

Sinceră să fiu, eu nu am mai auzit de seria aceasta, dar m-ai făcut curioasă. O adaug pe listă şi îmi voi face timp de ea, mai devreme sau mai târziu, dar probabil că în engleză.
Cred că e tare păcat că în România, multe edituri încep să publice serii şi le lasă baltă datorită succesului mai mic decât s-ar aştepta. E ca şi cum îi dai unui copil o bomboană care îi place foarte mult, şi apoi îi spui că nu va mai primi alta ca aceea niciodată. E o cruzime la adresa fanilor unei edituri! Marea mea dezamăgire e abandonarea publicării O serie de evenimente nefericite de Lemony Snicket. Noroc cu Kindle-ul şi cu faptul că ştiu engleză. Seria o începusem acum muuulţi ani, când eram prin clasa a patra, şi iată, după atâta car de ani (am 19 ani) am reuşit să o continui. Eh, şi mai sunt şi alte serii care s-au abandonat. Încă aştept Eona de la editura Litera, de exemplu! Şi Temeraire 3 de la Nemira! Ce mai aşteaptă? Cărţile sunt geniale!
Nu voi înţelege niciodată de ce se mai obosesc să înceapă editurile serii pe care ştiu că e posibil să nu le ducă până la capăt. Banul e ban, asta o înţeleg, dar atunci să nu înceapă seriile dacă nu sunt absolut siguri că vor prinde la public. Dezamăgiri peste dezamăgiri, asta e tot ce reuşesc să obţină abandonând ce au început să publice... Şi îşi pierd fanii aceste edituri, ceea ce e trist. Eu, de exemplu, am început să prefer să citesc totul în engleză, pe Kindle, tocmai din această cauză. Şi editurile vor pierde foarte mulţi cititori, tot mai mulţi şi mai mulţi, pe măsură ce moda eReaderelor va lua amploare în ţară. Norocul lor e că tot mai frumos e să ai cărţile în bibliotecă, aşa că cititori ca mine, vor cumpăra în continuare seriile favorite.

Giani said...

Despre seria aceasta nu am auzit niciodata...hmm sunt curios cum ar fi.Mi-am pus-o in wishlist si sper sa mi-o achizitionez...daca mai este si ea pe piata atat cat sunt(3 volume).Filmul a fost unul mediocru dupa parerea mea,fata de alte filme cu vampiri,filme horro de-ti tremura picioarele la sunetele ingrozitoare.Acesta nu ajunge la nivelul unui horror cu vampiri bun,dar asta este,bugetul nu a fost unul exagerat si nici cast-ul unul extravagant.
Parerea mea despre treaba asta cu editurile care publica si dupa nu mai continua este una tipica societatii romanesti...la ora asta in romania nimic nu te mai surprinde.Si daca o colega de lectura care a comentat inaintea mea compara acest caz cu o bomboana eu as compara-o mai bine cu autostrazile :)) se construniesc 2 km in 10 ani din 10 km iar apoi se renunta,tipic organizarii romanesti.Problemele la edituriile romanesti este aceea ca ele nu au un plan de "bussines" bun...
Hmm nu stiu cand se va rezolva problema asta,dar toti speram sa se termine odata cu ea,iar editurile sa...sa fie serioase.

Unknown said...

Am vazut si eu filmul (cred ca la o recomandare de pe pe un blog) si sincer chiar mi-a placut. Nu a fost cel mai extraordinar film vazut vreodata dar asta nu inseamna ca nu merita continuat. Am aflat la putin timp ca exista si carti dupa care s-a facut si am spus "Gata! Ma apuc si eu de ele" dar apoi am aflat ca seria a fost lasata sa "putrezeasca" dupa doar 3 volume. NU mi se pare normal. Dupa parerea mea, daca-ti asumi o responsabilitate, trebuie s-o duci pana la capat, altfel, e lipsa de seriozitate. Faptul ca seria nu mai continua, descurajeaza multi cititori care ar vrea sa se apuce de ea. Un exemplu simplu este mama mea (o cititoare impatimita ca si mine). Primele intrebari pe care mi le pune atunci cand ii recomand o serie sunt "Cate volume are?, Cate au aparut la noi? si Cand apar si restul?" abia apoi ma intreaba despre ce este cartea sau seria.
In ceea ce priveste genul acesta de serii (incepute si neterminate), cred ca ar trebui sa se incerce o reeditare, macar a primului volum, sau, asa cum spuneati si voi, poate un studiu de piata, sa vada numarul celor interesati de ele acum.
Daca ma refer la aceasta serie strict, chiar cred ca ar avea sanse, mai ales ca pasiunea tuturor pentru acest gen de carti a crescut mult fata de 2008 cand a aparut, iar cu o campanie de promovare sigur ar avea succes.
In concluzie, ce pot spune, decat ca asteptam vechile serii incepute si uitate, si poate, pana la urma cineva ne va asculta. Cat despre titlul acestei noi rubrici, poate ceva de genul "Proaspat scos de la naftalina".

Simona said...

Nu am vazut filmul(inca!) si nici nu am citit vreun volum din serie. Nu stiam mai nimic despre serie, din pacate. Cred ca am vazut primul volum, candva pe net sau poate ratacit printr-o librarie insa nu l-am inspectat indeaproaape. Nu stiu cat de mediatizata a fost aparitia acestei serii la noi atunci cand a aparut insa ar fi bine ca din cand in cand editurile sa mai faca anumite oferte, sau sa reaminteasca/ofere noilor cititori detalii despre seriile aparute in trecut.
Mi se pare foarte trist si urat cand editurile nu publica unele serii cap-coada. Mai bine s-ar inhama la serii mai scurte decat la cele lungi si nu ar mai exista aceasta problema. Pana la urma, dezamagesc atat cititorul cat si pe ei.
Totul devine si mai sec atunci cand serii foarte bine cotate in strainatate nu sunt publicate pe de-antregul aici. Sa speram ca in viitor atat editurile cat si cititorii vor fi mai interesati.

Foarte buna noua rubrica!! Felicitari!

Anonymous said...

Eu nu am auzit de aceasta serie si nici de film, dar seria as fi curioasa sa o citesc, daca as avea de unde sa o procur.
Dar, cum s-a mai scris, nu ma intereseaza sa citesc primele 3 volume.. Cum engleza mea nu este suficienta pentru a citit o carte, nu m-as incurca sa mi le cumpar in engleza..
Nu este singura serie neterminata la noi, din pacate! Eu am cateva serii la care tot astept continuarile...este dezamagitor, frustrant.. Sper ca Leda sa termine seriile pentru adulti pe care le-a publicat in ultimele luni si seriile incepute de 3, 4 ani (la care eu tot astept continuarile :) ).
'Serii Neterminate'? Cum va suna?