<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Sunday, November 4, 2012

Centurion (2010) - si Concurs

Istoria se scrie cu sânge”... trist, dar adevărat. Stați liniștiți, nu începe ora de istorie, este doar o introducere pentru filmul pe care vreau să vi-l prezint.

Centurion este un film de acțiune din anul 2010 în regia lui Neil Marshall. Filmul are la bază povestea Legiunii a IX a Hispana ce a dispărut în 117 AD și se spune că a fost masacrată de către triburile de picți în Caledonia sau Scoția vremurilor noastre. Se poate să fi pierdut destul de multe din efective atât cât să se nască legenda, însă elemente ale acestui corp de armată apar și mai târziu în Orientul Mijlociu în războaiele romano-parte sau în răscoala iudeilor din 132-136 AD. Ziceam că nu vorbesc de istorie, așa că hai să ne întoarcem repejor la film!

Eroul filmului este centurionul Quintus Dias, interpretat de Michael Fassbender, singurul supraviețuitor luat prizonier al unei garnizoane romane ce a fost atacată de către picți. Agricola, guvernatorul provinciei Britania, pentru a câștiga favorurile senatului roman, trimite legiunea a IX a în nord să pacifice triburile picților. Legiunea este călăuzită de către Etain, un membru al tribului brigantiilor (aveți grijă, nu confundați cuvântul brigant ce în celtă înseamnă locuitor al țării de sus sau highlander în engleză, cu forma franceză brigand ce înseamnă tâlhar). În timpul marșului, ei se întâlnesc cu Dias care evadase din mâinile picților, însă bucuria libertății este de scurtă durată. Romanii sunt prinși într-o ambuscadă, generalul legiunii este capturat, soldații sunt masacrați și numai Quintus Dias și o mână de legionari reușesc să scape. Ei hotărăsc o acțiune de eliberare a generalului care duce în final la o cursă pe viață și pe moarte fiind urmăriți fără încetare de către picți pentru răzbunare. După multele peripeții, nenorociri și pierderi, pericolul apare din nou de unde nu te aştepți. Jocurile politice şi militare îl fac pe Agricola să adopte măsuri extreme pentru a împiedica triburile britanice să se răscoale. Secretul trebuie să rămână un secret, iar dispariția soldaților va da naștere unei noi legende învăluită în mister. Dacă şi cum Dias va reuși să supraviețuiască trădării şi complotului veți vedea.

Cam asta ar fi pe scurt filmul. Este bine jucat și realizat. Nu este un blockbuster, dar nici nu merită criticile unora că ar fi o alergătură de la un capăt la altul precum Apocalypto al lui Mel Gibson. Acelora care preferă subiectele istorice o să le placă.

Vizionare plăcută!


Daca vreti sa castigati un DVD Centurionul, lasati un comentariu prin care sa indicati numele vostru si numele GFC sub care urmariti Mythical Books. (Asta nu inseamna ca nu puteti scrie si ceva in plus :D.) Va puteti inscrie pana sambata 10 noiembrie.

De azi marim perioada in care castigatorul trebuie sa comunice datele sale de la 3 zile la 7 zile. O facem pentru ca mai multi castigatori nu au acces la internet zi de zi. 7 zile e maximul asa ca, daca puteti transmiteti datele inainte de implinirea termenului.

26 comments:

Unknown said...

Ma bag si eu,desi nu o sa castig.stiu sigur.
Pauna Oana.GFC:Nastya Paun

R3musak3 said...

Cismaru Denise
GFC: Dennysse

Anonymous said...

GZM, pe mine m-ai convins aşa că mă înscriu şi eu la concurs.. Cât am citit ce ai scris tu aici şi cât am văzut trailerul m-am tot gândit la Boudica şi la seria Avalon a lui Marion Z.B., deşi nu au legătură.. Agricola îmi sună cunoscut (poate au fost mai mulţi).
Nume: Cristina Buriac
GFC: Cristina Elena.
Baftă tuturor!

Addicted to kryptonite said...

Nume: Simion Alexandra
GFC: Addicted to kryptonite

GZM said...

@Cristina Elena, sunt doua probleme:
1. Boudica a trait cu peste 50 de ani inainte de aceste evenimente. Era, sa zicem englezoaica, daca ne luam dupa pozitionarea geografica si nu scotiana. Ea este contemporana cu actiunea si personajele din seria Eagle sau The Roman Series.
2. Greseala lor... Agricola personajul istoric a murit in anul 93 AD, iar evenimentele din film se petrec in 117 AD. Asta e! :))

Alexandra Ioana said...

Nume:Gheorghiev Alexandra Ioana
Gfc:Alexandra Gheorghiev

black angel said...

Nume:Busuioc Ana Maria
GFC:black angel

Anonymous said...

nume: Mocanu Ramona
GFC: ramy

Imi plac filmele cu subiect istoric, iar pe acesta nu am apucat sa-l vad. :D

Anonymous said...

Nume si GFC: Adela Cacovean

Allie said...

Nume: Retegan Alina
GFC: Allie

dana71 said...

Dana Vasilas
gfc: dana71

giorgiana said...

giorgiana turcu
gfc giorgiana

alexa ioana said...

Antone Ioana Alexandra
alexa yoana

Tyna said...

Berende Valentina
GFC : Dragutza Vale

Diana said...

Dan Daiana
GFC:Katherine

Andreea said...

GFC:Andreea
fb:Andreea Bianca Şerban

Emilian S said...

Emilian Smintina
GFC: Emil S

Unknown said...

1.Stan Daniela
2.GFC: Stan Dana

Bianca said...

Hanganu Bianca
Gfc:Bianca Ioana
Multumim pentru un alt concurs surprinzator!^^

Unknown said...

Botezatu Paula
GFC: paula

iobanicu said...

Nicu Iobacioiu
gfc: iobanicu

Unknown said...

Nume: Stan Iulian
GFC: Lulu Stan

Cristinna said...

Penca Cristina
GFC: Cristinna

Ştefana Alexandra said...

Tiba Ştefana Alexandra
GFC: Ştefana Alexandra

horade said...

Nume: Demetrescu Horatiu Gabriel
GFC: horade

Madalina said...

Imi place genu asta de film