<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Thursday, November 8, 2012

La multi ani, Sf Gavril si Sf Mihail!

Era sa uit ca e ziua mea!!!!
La multi ani tuturor celor care poarta numele (si derivatele) celor doi sfinti!!

In fiecare an, la 8 noiembrie, romanii praznuiesc Sfintii Mihail si Gavriil. Cei doi arhangheli purtatori de sabie ca simbol al biruintei sunt, potrivit credintei ortodoxe, conducatorii cetelor de ingeri ci calauzele sufletelor in drumul lor spre Rai.

Sfantul Arhanghel Mihail, Aparatorul Credintei, este cel mai invocat in slujbele bisericesti pentru a pazi de razboi, precum si a obtine biruinta in cazul unei lupte. Semnificatia numelui Mihail este “Acela care este ca Dumnezeu”.
Sfantul Arhanghel Gavriil (Gabriel) i-a vestit Fecioarei Maria zamislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. In ebraica, Gavriil inseamna “Omul lui Dumnezeu”.

In folclorul romanesc, se spune ca Arhanghelii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte. Ei sunt asistenti la Judecata de apoi, ard pacatele lumesti si purifica constiintele oamenilor. Arhanghelul Mihail pazeste la capataiul omului muribund si-i apara sufletul sa nu i-l fure Satana.

Ciobanii si proprietarii oilor fac turta mare din malai, numita “turta arietilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Aceasta turta se arunca in ziua praznicului in mijlocul oilor si se da drumul totodata berbecilor intre oi. Daca turta va pica cu fata in sus, la primavara vor fata toate oile. Daca va pica cu fata in jos, semn rau de oi sterpe fara rod.
In ziua de 8 noiembrie este interzis cu desavarsire sa lucrezi sau sa faci treburi in casa, in curte sau pe camp. Cine nu se va supune va avea parte de chin in ziua mortii.

In ziua Sfintilor Arhanghel Mihail si Gavriil se imparte pentru sufletul mortilor, se aprind lumanari atat pentru cei vii, cat si pentru cei morti fara lumanare sau in imprejurari napasnice.
(sursa sfatulparintilor.ro)

Cei din popor spun ca Arhanghelul Mihail, capetenia ostilor ceresti, are putere asupra soarelui si lunii si le elibereaza din mainile dracilor cand acestia le fura, adica cand au loc eclipsele. El are grija si o tine in frau si pe sotia lui Scaraotchi ca nu cumva sa dea drumul la ger deodata si oamenii sa nu aiba timp sa se acomodeze cu frigul.

De asemenea, Mihail sta alaturi de cei pe moarte pentru a le conduce sufletul si de aceea e bine sa aprinzi o lumanare - pentru a lumina drumul celor morti, astfel oferind lumina in special celor care au murit fara lumanare si/sau acelora carora nu li se pot face slujbele oranduite.

11 comments:

Unknown said...

la multi ani mona. este si ziua fratelui meu Mihai si iti urez multa fericire si bucurie tie si celor din familia ta

Cristinab said...

La multi ani Mona! multa sanatate intregii familii!

La multi ani si toate cele bune tuturor celor care isi serbeaza ziua!

p.s. nu uitati si de copiii saraci! :)

Simona said...

La multi ani Mona! :D Si tuturor celor ce poarta nume derivate! :D O zi frumoasa tuturor ~~

alexa ioana said...

La multi ani Mona!!!:*
iti urez multa sanatate, fericire, sa ti se indeplineasca toate dorintele si mult noroc:)

Alexandra Ioana said...

La multi ani Mona,iti urez multa sanatate,succes si mult,mult,noroc!

Unknown said...

La multiii aniii!!!

LexyL said...

La multi ani Mona!!!!

horade said...

La multi ani cu ocazia sarbatoririi Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril !

Crina|| booktwist_ said...

La multi, multi ani si tot ce-ti doresti!:) Fie sa zambesti si cu sufletul nu doar cu chipul.

CCAM said...

Va multumesc mult pentru urari! Sa fim cu totii sanatosi si binedispusi!

Andreea said...

La multi ani tuturor sarbatoritilor :*!