Surpriza? Surpriza este faptul că vă voi spune că romanul de dragoste ales este unul pe care mi l-a dăruit (şi recomandat ca fiind foarte reuşit) GZM. Fiind în fapt prima carte pe care mi-a dat-o GZM de ziua mea, acum o mie şi ceva de ani în urmă, cea în discuție este: Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz. Volumul primit a fost publicat de editura Tenzi (nu am găsit date că ar mai exista), dar cu ocazia investigației am aflat că această editură a publicat şi „Captivă în insula vampirilor” de Felix Celval. Se pare că acest autor este un ilustru necunoscut (conaționalii lui nu i-au completat nici măcar fişa Wikipedia). Am reuşit să găsesc despre el faptul că a scris mai multe cărți pentru copii şi tineri, romane ce au văzut lumina tiparului începând cu anii 1930 (aventuri şi tineri: Le Forban de l’île fantôme, Le Monstre du Loch-Ness, Aux prises avec les gangesters; copii: Poupée d'un sou, Boule de gomme, La Maison aux cent gosse, Belle-humeur). Scopul acestei paranteze este să arăt faptul că supranaturalul era un subiect abordat din plin şi înainte şi să nu mai fim acuzați blasfemic de mințile luminate de azi că preocupările noastre includ vampirii şi ființe asemenea.
Bun... să revenim
la Quo Vadis. Cred că autorul nu mai are nevoie de nicio prezentare şi chiar
dacă ați avea nevoie voi aştia mai tinerei de ele, datele şi cărțile lui se
găsesc din plin – parcă face parte şi din listele de lecturi suplimentare, nu?
Acum linişte pentru
că trebuie să-mi aduc aminte şi să scriu câte ceva despre subiect cât să vă
incit şi în acelaşi timp să nu vă dezvălui prea mult. Putem spune că Quo Vadis
este un roman de dragoste, dar şi unul social, istoric (e doar Sienkiewicz),
politic. Acțiunea se petrece în Imperiul roman (Nero) şi prezintă relațiile
interumane pe fundalul schimbărilor aka luptelor politice pentru putere (hmmm),
abuzurilor de putere şi a prigonirii creştinilor. Este o poveste care arată că
dragostea nu ține cont de clasele sau pozițiile sociale, de interesele sau credințele
celor ce-i cad pradă. Avem rezolvări şi salvări miraculoase sau incredibile,
dar şi dovezi supreme de dragoste. Cred că va plăcea şi băieților (GZM zici
ceva?) pentru că Vinicius este un adevărat luptător dispus s-o salveze cu orice
preț pe Ligia lui. Personal mi-a plăcut şi am deplâns şi dragostea dintre Petronius
şi Eunice. Aşadar cartea are de toate pentru toți şi sigur că va trebui să
aveți aproape batiste sau forfecuțe pentru că s-ar putea în unele momente să
trebuiască să ştergeți o lacrimă sau să vă aranjați unghiile roase în
aşteptarea a ceea ce urmează a se întâmpla.
Ştiam că există
doar două ecranizări. Cu ocazia asta am aflat că mai există două ecranizări:
una italiană din 1913 şi una americană 1925. Mai jos puteți vedea (şi minuna
cât am evoluat) imagini din cele două pelicule.
Dintre cele moderne, una sigur este importantă. Realizată în 1951 este regizată de Mervyn Leroy şi se bucură de o distribuție ce reprezintă creme de la creme a vremii: Robert Taylor, Peter Ustinov, Deborah Kerr ş.a. Bineînțeles că filmul poate părea acum desuet sau incapabil să vă țină interesul, dar tot merită să-l vedeți. Aveți şansa să-l puteți viziona pe TCM şi dacă la vremea respectivă se spunea că nu este recomandat copiilor poate veți rezista până la sfârşit.
Versiunea „nouă” este o coproducție polonezo-americană – HBO - realizată în 2001. Nu cred că am văzut-o şi s-ar putea ca viziunea poloneză să reprezinte un plus pentru interpretarea cinematografică a romanului. Nu am putut găsi un video mai bun decat acesta.
În orice caz veți avea doar de câştigat dacă veți citi cartea şi ar fi timpul ca aceasta să se bucure de o ecranizare modernă pe măsură.
39 comments:
Frumoasa prezentare Mona si cine nu a citit romanul sigur i-ai cucerit cu recenzia :D.Eu am citit romanul acu cativa ani si mi-a placut foarte mult.Nu ai cum sa nu traiesti alaturi de personaje fiind o carte ce ar trebui citita indiferent de varsta."Incotro?" parca asta vine traducerea.
Si Cristina Elena sigur o sa se bucure ca i-ai prezentat un roman pe gustul ei :))
O să vă dezamăgesc, am citit romanul, eram curioasă în privinţa lui şi prietena mea cea mai bună îl avea în bibliotecă (parcă a primit premiul Nobel, nu?), aşa că i l-am cerut, dar nu mi-a plăcut, nu mi-a ajuns la sufleţel. De ce? N-aş putea spune cu siguranţă, însă partea religioasă m-a scos din sărite.
Se pare ca fiecare cu gusturile lui.Cum ai ajuns sa il termini,ca eu de obicei daca nu imi place o carte nu prea sunt sanse sa o duc pana la capat.Mie mi-a placut pana si despostismul lui nero.Un om sarit rau de pe fix,nemilos,dar care a ajuns in istorie prin faptele care le-a facut.Probabil partea religioasa te-a scos din sarite pentru ca acum nu mai traim ce au trait ei in perioada respectiva.
De obicei, chiar dacă nu îmi place o carte, încerc să o termin (n-a fost cazul lui Eve 2, am încercat să o citesc săptămâna asta şi n-am putut trece de capitolul 2). Deşi Quo Vadis nu m-a atras, era un roman de citit până la sfîrşit.
Nu sunt atee, cred în Dumnezeu, dar nu-mi plac cărţile care abordează religia, încă meditez asupra religiei, asupra vieţii şi morţii. Presupun ca sunt Toma, nu?
Am adorat romanul acesta!! Si am vazut exact filmul acela polonez despre care ai scris(de cateva ori! ^_^), mi s-a parut ca e foarte bine realizat.
O carte care îmi place la nebunie este Mândrie şi Prejudecată (este una din cărţile mele preferate), iar ecranizarea cărţii din 1995 mi-a plăcut la fel de mult. În fiecare an mă apucă o perioadă când revăd filmul.
Mai am un roman care mi-a plăcut, filmul chiar m-a încântat, Război şi Pace (ecranizarea din 2007).
Filme nu am vazut nici unul dintre ele,dar ar trebui sa imi fac in viitor timp pentru cel polonez roxtao daca zici ca e foarte bine realizat :D
Imi place "Mandrie si prejudecata",dar mai mult mi-a placut "La rascruce de vanturi".
Ma bucur ca v-am incitat la discutii.
Sigur eu nu sunt credincioasa dupa "canoanele popesti, dar cu siguranta am un deosebit respect pentru (chiar si ca idee) sacrificiul lui Isus - nici nu mai conteaza daca a fost sau nu real. In carti, daca nu sunt aberatii, incerc sa inteleg pct de vedere al personajelor. De aici vad eu ce fac ...
Cu privire la cartile care nu-mi plac pe parcurs ce pot spune... uneori continui sa le citesc daca anterior mi-a placut ceva din carte (sau volum anterior - cazul lui Eve2) sau cunosc / imi place autorul in general.
Raxtao - ma bucur ca ti-a placut versiunea poloneza si chiar am s-o caut; multumesc
Mandrie si Prejudecata - ma intreb daca e careva caruia sa nu-i fi placut!!! Totusi ca ecranizare, preferata mea e una BBC, difuzata de TVR pe vremea cand eram copillll; de atunci o cam caut si nu dau de ea. Daca cea din 1995 v-a placut, aia cred ca o sa va lase literalmente muti de admiratie. De fapt, eu am citit cartea dupa acest serial (difuzat lunea la ora 8 =))) )
Nu am avut disponibilitatea sa vad versiunea noua. Dar o s-o incerc.
La fel si Razboi si Pace; aici de multe ori admir peliculele rusesti
Vorbiti aici de Mandrie si Prejudecata si de Quo Vadis - cu care eram cam paralela pana sa citesc postarea ta, Mona - si ma simt lasata pe dinafara.
Nu, n-am citit Mandrie si Prejudecata, nu m-a atras, nici nu ma atrage. O fi varsta de vina, dar undeva in viitorul apropiat probabil o sa o citesc.
Revenind la subiect, Quo Vadis, mi-ati atras atentia cu partea religioasa. Si cum sunt curioasa din fire si dornica de a afla si parerile altora, o sa trec si cartea asta pe lista mea de To Read, dar pe undeva in fundul ei!
Mona ecranizarea din 1995 este cea făcută de BBC. Eu am văzut-o prima dată la Tvr1 când eram prin gimnaziu şi mi-a zis d-na învăţătoare ce carte este şi cine a scris-o. Îmi place la nebunie! Te pot ajuta cu filmul dacă îl vrei.
Varianta lui Război şi Pace din 2007 tot pe Tvr1 am prins-o, după care am citit şi romanul.
Scylla am câteva romane care nu mi-au plăcut, printre care La Răscruce de Vânturi şi Tess D'Urberville. Îmi plac romanele cu happy end, indiferent de drama care este pe parcursului romanului, îmi dă o stare de bine, pozitivă.
Anul trecut mi-am cumpărat o carte apărută la Litera, îmi plăcuse trailerul filmului, sinopsisul cărţii...când am terminat cartea am rămas perplexă.. Am fost dezamăgită total de final, soţul meu a văzut filmul şi m-a întrebat dacă un bărbat a scris cartea asta. Nu-i venea să creadă. Îmi venea să-i zic că numai voi, bărbaţii, scrieţi drame, de la începutul unui roman, până la ultima frază. (no ofense G.)
Cristina imi plac happy end-urile,dar imi plac in aceeasi masura si cartile mai dure care nu se termina bine.Eu is mai cinica de felul meu ...Si pot spune ca la Rascruce de vanturi mi-a ajuns la suflet,chit ca a fost vorba de o dragoste mai ciudata :D
Neeee - mai e una; are genericul pe un fundal grafic cu scene din film;
Iar Eliz si Jane erau chiar frumoase. Jennifer Ehle imi place la nebunie dar...
Cartea lui Emily Bronte a fost cum a fost (pe placul meu nu), dar cartea lui Thomas Hardy a fost tristă rău..
Mona, dacă nu este varianta cu Colin Firth...alta nu ştiu. Am văzut varianta din 2005 cu Keyra, mi s-a părut groaznică.
Dar in final ce iti place mai mult cartea sau filmul?
Sigur e alta!!
Thomas Hardy are "frumusetea" lui la o anumita varsta, nu pot spune ca nu mi-au placut unele romane
Da, varianta din 2005 ma sperie si pe mine; am vazut trailerul si nu m-a convins deloc, filmul inca asteapta sa fiu "disponibila"
Scylla - intotdeauna cartea... sau aproape :)) imi place propria versiune pe care mi-o creez cand citesc
?
Si eu intotdeauna aleg cartea :D
La Mândrie şi Prejudecată cartea, la Război şi Pace filmul din 2007, la Jurnalele Vampirilor serialul.
De obicei cartea îmi place, filmele redă o mică parte dintr-un roman.
Mi-am cumpărat trilogia Stăpânul Inelelor şi mi-e puţin teamă să nu mă "dezamăgească", filmele mi-au plăcut foarte multe. Înainte am să citesc Hobbitul, pe care l-am primit cadou de la o prietenă.
Nu pot spune ca la Jurnalele V prefer
serialul pentru ca e total diferit de carti! Ma refer la prima serie de 4 vol care a avut unele lucruri care mi-au placut; celelalte reprezinta un exemplu de carte inceputa si neterminata;
Stapanul inelelor - nu dezamageste
@Cristina E - ce carte ti-ai luat de la Litera si te-a dezamagit?
Mona, m-a dezamăgit finalul, cum sunt o diafană... :)).
Poate vrei să citeşti cartea şi nu vreau să te influenţez sau pe cei ce urmăresc blogul.
@ adica ma uit la JV! (abia mi-am comandat cele 3 sezoane ) asa ca in curand.. GZM va trebui sa suporte un maraton
Dar sa vedeti cand va aparea Tw! Atunci chin pe el; recunosc ca filmele puteau fi mai bune dar sunt unele parti/scene/ replici care-mi plac... asa ca... niciun cuvant rau despre Tw!!!
PS si nici despre carti Tw - sunt singura care am voie sa spun ca sunt... s...l...a.. gat! Destul! =))))
@ Elena - asta-i toata chestia! Sa zicem ce ne place si ce nu!!!!
Asa ca esti invitata mea sa-ti spui parerile pro si contra
AA asta nu inseamna ca nu tb sa respecti "regula" din comentariul meu anterior =))
Daca se uita la maratonul Alien ma uit si eu la...:)))
Cu placere, cu placere! Incep cu 4!
Two words: One Day.
Nu am voie să critic TW? :)))
Twilight - ba da... glumeam (cica)
Putem critica si lauda orice - cu sustinerea punctului de vedere ca sa putem contracara sau agrea
HAha tare Mona.Deci in final GMZ nu ma indoiesc ca o sa castige Mona :)))
Dream on!
@ GZM - You are in my dreams!!!
Allways!
Când o să citesc cărţile lui Tolkien sper să nu mă las influenţată de film, de aceea am scris să nu mă "dezamăgească".
Am citit primele 4 vol la JV, dar nu m-a prins. Serialul, în schimb, îmi place mult.
Tw? Mi-a plăcut foarte mult prima carte şi filmul făcut după ea, celelalte carţi mai puţin. Şi nu ai vrea să ştii ce spus soţul meu când a văzut Eclipsa :))).
@ Cristina E - ba daaa! ce-a spus? ce-a spus?
Nu pot să scriu ce a spus.. Insă, nu i-a plăcut că Bella era ba cu Edward, ba cu Jacob..
Dragii mei, ne auzim mai târziu, trebuie să fug.
Si cu asta ne-a raspuns la intrebare :D.Cat despre mine mie imi place mai mult cartea,parca am simtit-o si am trait-o mai intens.Datorita la Tw a inceput sa imi placa genul asta de carti.Si cat despre ca ea nu se hotaraste intre ei doi,aproape toate cartile au doua personaje masculine intre care personajul feminin e indecis.
Da, si eu am inceput cu Tw. Cautam ceva sa-mi "intarc" fetele si pe un post TV erau difuzate intre emisiuni prezentari de filme si am vazut Tw. Mi-a placut, am cautat filmul, l-am vazut, apoi am cautat cartile - le-am luat, m-au enervat greselile si mi-am luat seria in engl si gata...
De ex In Tw1 imi place scena din laborator cand e Ed cu aripile bufnitei albe... ca un inger si apoi vezi ca de fapt e un pradator in noapte (bufnita)
Asa am inceput si eu cu filmul si pe urma cartile.Febra Tw ca altfel nu am cum sa o descriu mai bine :)))La filme de exemplu numai primul mi-a placut mult,celelalte asa si asa si parca 3 nici nu am reusit sa il termin :D
Post a Comment