<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Wednesday, December 5, 2012

Recenzie Nu plange sub clar de luna de Heather Davis


Ochii i-au sclipit în lumina argintie a lunii. Eu. El. M-am ars.”
Aparențele înşeală. Aparențele contează. Contează pentru că oamenii nu sunt obişnuiți sau nu vor să vadă dincolo de ele. Contează pentru că nu vor să cunoască cu adevărat persoana de lângă ei, contează pentru că servesc intereselor ascunse pe care le au.
Aparențele au trimis-o pe Shelby în tabăra de reeducare, aparențele au servit mamei sale vitrege pentru a obține ceea ce a vrut.
Shelby nu este o prințesă ce are nevoie să fie apărată sau salvată. Ea este acea adolescentă suficient de deşteaptă şi cuminte care are de suferit din cauza aparențelor de care uneori nu i-a păsat. Dar... uneori totul se întâmplă cu un rost. Pedeapsa primită, reeducarea impusă va avea cu un cu totul alt rezultat.
Austin este rebelul atrăgător, băiatul misterios care fură atenția şi inima oricărei fete şi trezeşte gelozia celorlalți băieți. Pe el și pe Shelby îi apropie pierderea mamelor, relațiile defectuoase cu tații şi hormonii adolescenței, iar liantul perfect există în pornirea lui Shelby de a ajuta pe toată lumea mai puțin pe ea însăși. Aparențele ar spune că avem de a face cu un uşor flirt de vară. Aparențele înşeală.
Aventura începe chiar înainte de a ajunge în Tabăra Semilunii. Urmările sunt: o apropiere de Austin, nişte aparențe amăgitoare şi o posibilă catalogare drept recalcitrantă ceea ce ar aduce foarte aproape mutarea într-o altă tabără mult mai rea. Intențiile bune pot avea rezultate neaşteptate, uimitoare sau chiar dezastruoase. În final dorința mamei vitrege se împlineşte, dar costul nu mai pare aşa de mare. Există persoane pentru care merită să faci sacrificii.
Stilul autoarei îți permite să-ți închipui totul, de la fiecare piatră şi creangă din pădurea înfricoşătoare sau atrăgătoare până la tremurul fricii sau fiorii dragostei care ți se strecoară pe şira spinării. Citeşti cartea şi vei vedea totul, ca într-un film.
Nu plânge sub clar de lună este o carte pentru adolescenții aparent cuminți, pentru cei aparent nepreocupați de sine... Are mister, secrete întunecate, aventură, pericole de moarte, salvări spectaculoase şi multă iubire. Deşi fantastică, foloseşte şi naşte sentimente, trăiri perfect naturale, umane. Ce şi-ar mai putea dori tinerii? Aparent nimic.
Este diferită de alte cărți despre vârcolaci şi vampiri (sau alte creaturi fantastice). Nu plânge sub clar de lună aduce o lectură plăcută şi un mod agreabil de a-i învăța pe tineri să gândească înainte de a face ceva. Ne demonstrează că societatea se conduce după aparențe. Aparențele arată că este o carte pentru toți adolescenții. Aparențele, de data asta, nu înşeală.

10 comments:

shosetzua96 said...

Asta a fost prima carte fantasy pe care am citit-o.E pe locul doi in lista mea de preferinte.

Unknown said...

frumoasa cartea....

Alexandra Ioana said...

Da am citit.o,si mi-a placut foarte mult cartea,am ramas impresionata de povestea de dragoste si abiastept sa ma apuc si de volumul 2:D

Denisa C said...

Foarte frumoasa cartea, am citit-o repede, era foarte usor sa urmaresti actiune,iar personajele erau minunate.Aparentele inseala ,mai mereu, insa mai exista si exceptii.

Unknown said...

Am citit si eu acest volum; l-am cumparat cu revista si mi-a placut tare mult. E o lectura usoara si a fost printre primele lecturi fantasy pe care le-am degustat.

Unknown said...

asta a fost cartea ce mi-a deschis usile fantasy. Mi-a placut intr-o anumita masura,dar nu pot zice ca e preferata mea. Astept cu nerabdare volumul 2 pentru ca primul s-a inchieiat brusc

Cristinab said...

asta a fost cea mai frumoasa recenzie pe care am citit-o la Nu plange sub clar de luna.
am citit cartea imediat cum am cumparat-o si a fost cea mai usoara lectura pe care am avut-o.

Cristinab said...

@ Bia Bianca, vol 2 a aparut deja, se numeste uneori sub clar de luna. :)

CCAM said...

@Cristinab - Multumesc! :">

Madalina said...

Am citit cartea si mi-a placut foarte mult , si volumul 2 este bun