<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Saturday, October 20, 2012

Recenzie si Concurs - Moarte la rascruce de Dale Furutani

Minciuni le spun bărbații femeilor.
Minciuni le spun femeile bărbaților...
Undeva se află totuşi prețiosul adevăr.

După surpriza pe care am avut-o ieri văzând interesul vostru pentru o povestire un pic mai deosebită, nu atât prin subiectul abordat, ci mai ales prin cadrul în care se desfășura, m-am gândit să vă fac astăzi cunoștință cu un alt roman polițist, și mai exotic decât precedentul. Mitralierele și armele de foc moderne le vom lăsa deoparte, căci personajele actuale folosesc săbii de samurai și alte arme medievale. Da, medievale, pentru că localizarea spațio-temporală a acțiunii este Japonia anilor 1600. Așa că, mutându-ne mii de kilometri spre est și cu câteva sute de ani în urmă, ajungem în epoca shogunatului Tokugawa sau perioada Edo, numele fiind preluat după capitala Edo care în 1868 va deveni Tokio.

Death At The Crossroads (Moarte la răscruce) de Dale Furutani este romanul despre care vreau să vă vorbesc și este povestea unui samurai aflat într-o călătorie plină de peripeții pentru a îndeplini o misiune de onoare. O misiune cum numai un samurai poate să o ducă la capăt, căci atașamentul și jurământul făcut Lordului său depăşeşte barierele morții. Dacă mai pui la socoteală și cuvântul dat doamnei Lordului de a-i găsi fiica de nouă ani, cred că vă dați seama ce înseamnă asta pentru cineva care a trăit toată viața după codul de onoare al războinicilor japonezi. Devenit un ronin după asasinarea stăpânilor săi, adică un samurai ce nu este angajatul unui Senior sau mai poetic spus, un cavaler rătăcitor, Matsuyama Kaze se trezește străbătând țara în lung și lat, investigând dispariția fetei și încercând să deslușească ițele acestei afaceri ce mustește de sânge. Descoperirea unui cadavru ucis de o săgeată la o răscruce de drumuri, un episod ce ar părea mai degrabă cotidian în acea perioadă tumultoasă, îi trezește interesul de a afla mai multe despre circumstanțele în care s-a petrecut tragedia. Cu o tenacitate demnă de un detectiv particular începe să cerceteze cazul, dar misterul pare să se adâncească. Țăranii din sat sunt superstițioși și naivi, iar Lordul ṭinutului nu este interesat de adevăr și oricum i se pare mai ușor să găsească un țap ispășitor decât să facă o investigație mai amănunțită. Toți se declară nevinovați sau neinteresați, însă toată lumea are câte ceva de ascuns și acest lucru testează serios abilitățile lui Matsuyama de a descoperi vinovatul. Conștiința sa este pusă la grea încercare din cauza misiunii de care este legat prin jurământ, dar tot onoarea de samurai îl obligă să cerceteze și împrejurările acestei morți. Dezlegarea misterului și pedepsirea vinovaților se dovedește a fi o muncă dificilă, însă tenacitatea de care dă dovadă și cu ajutorul tăișului katanei sale speră să îi dea de capăt. Va reuși oare? Asta o s-o aflați singuri citind cartea.

Romanul lui Dale Furutani evocă superb imaginea acelor vremuri, a societății japoneze dintr-o perioadă istorică de glorie a faimoșilor războinici niponi – samuraii. O carte polițistă, dar și o pagină de istorie bine conturată. Un alt lucru interesant sunt haiku-urile ce se găsesc la începutul fiecărui capitol şi care condensează spiritualitatea niponă. Stilul este frumos și elegant, tipic pentru arta japoneză, proza redând cu fidelitate sufletul locuitorilor din Țara soarelui răsare, unde mila dar și cruzimea se împletesc, și viața pământească nu reprezintă decât un scurt episod în existența noastră.

Dale Furutani este primul scriitor americano-asiatic ce a câștigat importante premii pentru cărțile sale din genul mystery printre care premiul Athony și Macavity și a fost nominalizat la premiul Agatha. Romanul său The Late Toyotomi a fost ales ca cel mai bun mystery în anul 1997. Este considerat cel mai de seamă scriitor japonezo-american.

Death At The Crossroads (Moarte la răscruce) este primul volum din seria Matsuyama Kaze / A Samurai Mystery şi singurul publicat la noi. Celelalte două volume sunt: Jade Palace Vendetta şi Kill the Shogun.

Lectură plăcută!

Atârnând între pământ
Şi veşnicie, mă agăț
De țărână şi de viață.
Castigatorul este 
LUCIAN ANDREI

47 comments:

LexyL said...

Cu siguranta:x Ador genul, pe langa cel fantastic :)

Alexandra said...

Da, imi plac foarte mult romanele politiste.

Crina|| booktwist_ said...

Da, imi plac foarte mult.

Cristina Criss said...

Da, sunt genul meu.

Ralu said...

Nu prea am citit romane politiste, dar da, imi plac. :)

Unknown said...

da pentru ca le ador

Anonymous said...

Interesant GZM, îmi place perioada istorică în care se petrece acţiunea romanului şi locul.
Din păcate, nu am citit decât două romane a cărui acţiune se petrece în Japonia (se pune Geisha: A Life şi Memoirs of a Geisha?).
Baftă participanţilor şi lectură plăcută!

Law said...

Da,normal:)
Mi-ar placea sa citesc mai multe carti de acest fel,si cu cat imi recomandati mai multe,cu atat o sa vreau sa am si e..:D

!Melamine said...

Normal :X Iubesc genul acesta de carti/ filme / seriale :X

Tyna said...

da!de ce nu?au mult mister si pana la sfarsitul cartii ramai cu sufletul la gura!

Andreea said...

Da.Sunt unele dintre cartile mele preferate si chiar imi place sa ma transpun in acestea.

alexa ioana said...

categoric!! sunt genul meu de carti preferate, pe langa cele fantasy. nu m-as satura niciodata de romanele politiste:)

R3musak3 said...

DA! Ador sa citesc romane de acest gen! :)
Dennysse

Iulya Elena said...

Clar!Sunt palpitante:X

Erin said...

Da. Cartile politiste imi plac mai mult decat cele fantasy.

Stephany said...

Da ! Orice carte este mereu binevenita :))

Cristinna said...

Daa♥

Bianca said...

Da,intotdeauna mi-au placut ,si cum Stephany spunea,orice carte este mereu binevenita . :D

Unknown said...

da,imi plac romanele politiste.

Sabryy said...

Da!

Unknown said...

Cu siguranță :D

Unknown said...

Categoric da!! Ador acest gen

dya_dyana said...

cu siguranta!

Claudia said...

Cartile politiste si cele fantasy sunt cele mai tari!!!!!!!!

Lorely said...

Cat mai multe! :D

Unknown said...

Categoric!

Bivolaru George-Cristian said...

Da e genul meu preferat

Alina P said...

Da :) cu toate ca imi place mai mult PNR

Larisa said...

Da, sunt un gen ce se citeste usor.

Unknown said...

da, imi place acest gen de carti

YuLiAnDrEeA said...

Sigur,imi plac foarte mult ;)

horade said...

Este unul din genurile mele preferate, alaturi de SF si fantasy.

Roxana Zuziac said...

Da, sunt perfecte!

Anonymous said...

Da, cartile politiste, fantasy, contemporary fiction, cele clasice si cele de copii sunt preferatele mele.

Smiling Miss said...

Categoric DAA!! Sunt preferatele mele, alături de cele de dragoste.

Cristinab said...

da, evident. trebui sa citim si romane politiste!

Geo. said...

ia uite, ne-am dat si pe japonezi acum. americano-asiatici, niponi sau cum le-o mai zice.
ce pot sa spun?
e interesanta cartea, n-am mai intalnit pana acum sau mai bine zis n-am mai citit pana acum carti cu si despre japonezi, scrise, bineinteles de japonezi.
(oare jem era tot din japonia? am un mare lapsus in creier in clipa de fata, matematica poate dauna grav umanitatii la anumite momente de timp)
mi se pare, oarecum, intrigant faptul ca mister asta cu sabia atarnata la brau vrea sa faca el pe detectivul, asa dintr-o data.
bine, e samurai... lasa, nu ma lua in calcul!
multam de concurs, dar sper ca nu aveau voie sa participe numa aia de-s nascuti in perioada 1600...

alexandra said...

Da imi place acest gen.

Sookie said...

mie imi plac aproape toate genurile de carti. le alternez mereu ca sa nu ma plictisesc. preferata mea in ceea ce priveste genul acesta este Agatha Christie :)

black angel said...

Daaaaaaaa

Anonymous said...

da normal.Ador romanele politiste....int 147

hellena said...

Citesc uneori si romane politiste astfel incat sunt de acord cu promovarea lor.

Emilian S said...

De cand sunt mic am citit romane politiste si bineinteles ca doresc in continuare sa citesc recenzii sau sa fie oferite in concursuri !

Lucian Andrei said...

Ar fi interesant ca pe langa genul fantasy oferit din belsug pe bloguri, sa mai apara si alte carti, asa cum sunt cele politiste.

Unknown said...

Eu citesc romane politiste de cand eram copil. Imi amintesc ca am avut o perioada in care am citit numai din astea. Si acum mai pun mana pe cate unul cand imi permit sa ma las prinsa cate o zi intreaga fara sa fac altceva decat sa citesc. :) Ultima data am citit trilogia Millennium de Stieg Larsson. Absolut geniala! Bine, la cat de mari sunt cartile, am stat prinsa cu ele mult mai multe zile. Deci, da, eu mai astept prezentari de romane politiste pe blogul vostru.

Unknown said...

claro:). sunt bestiale <3.

iobanicu said...

Imi plac romanele politiste si este bine ca apar astfel de recenii si concursuri pe bloguri.