<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Saturday, September 15, 2012

Parerea voastra

Desi am mai acordat o carte, acum am stabilit numele rubricii. Astfel, cand veti vedea "Parerea voastra" sa stiti ca aveti ocazia ca opinia voastra sincera sa fie recompensata cu o carte. Astazi vor fi doua astfel de postari si, la sfarsitul zilei, va fi ales un premiant DACA ne vor placea in mod deosebit comentariile sale.

Ce spuneti: lipsa de inspiratie, management defectuos, indiferenta, lacomie?
(puteti dezvolta raspunsul si/sau indica un alt motiv)

13 comments:

Anonymous said...

Indiferenţă.

Anonymous said...

Bună dimineaţă!

Scylla said...

Cred ca pentru unii decat sa apara cu ceva nou si original e mai usor sa porneasca de la ideea cuiva si sa o schimbe pe aici pe acolo si sa zica ca au creat ceva.Dar asta nu e proces de creare a ceva nou si original,doar „creatie” pe banda rulanta.Sunt o combinatie de mai multi factori ca cineva sa ajunga in stadiul acela unde doar „creaza” si modifica putin conceptul de baza a altcuiva.Pacat,ca si datorita copertii se vinde cartea si orice ar zice altcineva coperta conteaza,cel putin pentru mine e unul dintre factori care imi da impulsul sa ma interesez de carte.

Unknown said...

Cred ca fiecare scriitor are propriul lui motiv. Unul poate ca a vazut coperta unei carti sau o imagine si s-a inspirat dn ea, acea imagine fiind temelia, punctul de plecare al cartii, altii poate au ales coperte similare in necunostinta de cauza, fara sa realizeze ca acea coperta a fost luata. Unii poate nu au imaginatia necesara sa creeze ceva original, asa ca se multumesc cu aceeasi coperta, modificand cate ceva pe ici pe colo. Nu cred ca acestia pot fi judecati. La urma urmei, ei sunt doar scriitori, si desi coperta conteaza extrem de mult in zilele noastre, nu putem judeca orice carte dupa coperta. Eu cred ca este mult mai important continutul cartii decat coperta, desi recunosc ca de multe ori imi mai aleg si eu carti dupa coperta ( sue me ) .

Unknown said...

cu siguranta lacomia ii impinge pe oameni la gesturi necugetate, lucru ce de multe ori pot spune ca este chiar tragic. In multe carti intalnim personaje lacome si avare puse intr-o lumina comica. Daca privim in carti aceste personaje ne amuza prin modalitatiile lor de a obtine cat mai multe lucruri cheltuind cat mai putin, dar daca traiesti sau cunosti un astfel de om, este cumplit sa traiesti cu el pentru ca nu iti permite nici tie sa cheltui bani si daca ar putea ar trai numai pentru el( vorbesc din experienta proprie:())))

Geo. said...

In primul rand, tin sa aduc ceva la cunostinta.
Borcanul numarul trei are capac, da, iar fluturasul e auriu/roz/mov/galben, sau ce culoare o fi aceea.
Cat despre borcanul nr. 4, fluturele e mai mare, la fel si borcanul.

Acum, revenind la subiect, pot foarte usor sa spun ca e vorba despre o lipsa de inspiratie, insa traim pe Terra, unde locatarii sai se musca de fund unii pe altii, fiecare ravnind la ce are vecinul mai bun, asa ca o sa ma indrept spre lacomie.
The end of Alice a aparut in '96 - da, m-am documentat, ca sa pot sa afirm cu toata siguranta cine de la cine "s-a inspirat" -, pe cand cea de langa, prin 2009; cartea lui Jamie McGuire, care continua sa faca valva prin lume, a aparut anul trecut, iar cartea cu povesti in 2012.
Eu as zice ca e destul de evident cine de la cine s-a inspirat, insa daca e sa judecam intr-adevar "dupa coperta", eu as zice ca 'Nea Mcguire cu a lui Beautiful Disaster s-a "inspirat" de la vecinul de sub el. Si zic asta din cauza faptului ca fundalul e, oarecum, asemanator.
Acum, stiu ca lumea poate fi lipsita de inspiratie, sau vede la altul ceva frumos si stralucitor si decide ca vrea si ea, insa daca - Doamne ajuta! - voi reusi sa public o carte intr-o zi, as dori sa ies pe piata cu o coperta originala si reprezentativa pentru carte, chiar daca e numai o litera pusa pe coperta si nu o face prea "shiny", macar o sa fiu eu impacata ca e ceva original!
DAr e posibil ca si varianta asta sa fie epuizata, iar atunci ar disparea complet originalitatea.
Si cum trebuie ca spusele mele sa se bata cap in cap de fiecare data, o sa zic acum ca nu e importanta coperta, ci continutul cartii.
Dar, totusi, fratilor... nu mai fiti atat de evidenti!

Law said...

Cand ma uit la copertile astea vad indiferenta si lacomie.
De ce fluturele sa nu iasa din borcan?Si de ce fluture?Ca doar e simbol al libertatii,nu trebuie inchis.
Imaginile imi dau senzatia ca vad de fapt ceva pus la pastrare.Ca si cum un colectionar le pastreaza vii,doar pentru fericirea lui.Si lacomie si indiferenta.fiindca omul este indiferent la imaginea fluturelui prins,si lacomie fiindca nu-l lasa sa iasa afara,langa el...

Unknown said...

Hei, hei, hei

Uite ca imi afirm si eu parerea :))

So..

Eu una consider ca avem atat un Management defectuos: caci, un agent sau cineva tot ar fi observat 'the resemblance' intre mai multe carti.. Ar fi trebuit sa isi dea seama cineva inainte de a da 'Publish', dar aici am ajuns la concluzia ca este vorba si de indiferenta, pentru ca daca stam sa ne gandim ori au pornit de la premisa ca nu o sa observe nimeni, ori de la faptul ca e cartea lor si ca nu ii intereseaza ce zic altii! Acum, eu stau si ma gandesc ca ori nu au fost suficient de atenti, iar asta imi striga a fi indiferenta, ori nu au avut destula judecata sa isi dea seama ca oamenii nu citesc doar prezentul, ci mai citesc si din alti ani! Inttre Cornered si B. Disaster, asemanarile sunt izbitoare. Acelasifluture, pana ca si acelasi borcan! Pentru ca am citit B. Disaster, pot sa inteleg alegerea de 'cover' a autorului, dar pot sa imi dau seama ca erau si multe alte idei care s-ar fi potrivit => lacomie? Sincer, nu vreau sa judec, dar de ce sa alegi ceva ce a mai fost folosit? Daca tot avem creier de ce nu il si folosim?

Imi pare rau de faptul ca nu mai exista idei originale..

Asta e parerea mea.. Scuze ca am ales mai multe motive, dar eu asa am vazut lucrurile :))

Pupici

Cristinab said...

cele 4 coperti sunt frumoase si diferite, chiar daca ideea fluturelui in borcan este aceeasi.

eu cred ca este vorba despre toate: lipsa acuta de inspiratie, management defectuos, indiferenta si lacomie.

cred ca unii scriitori nu pun mult pret pe coperta deoarece ei cred ca, continutul este mai important. da, este important continului dar coperta spune si ea multe.
nu imi place sa citesc o carte care are pe coperta ceva dintr-o alta poveste. coperta are un rol important. Cand fac pauze pentru ochi imi place sa analizez coperta si sa ma gandesc la ce descopar pe ea si la ceea ce urmeaza sa citesc.
nu stiu cata influienta are un scriitor cand vine vorba despre coperta cartii sale, dar cei care lucreaza in departamentul de.. cover design (sau cum s-o numi) ar trebuie sa răs-citeasca cartea daca nu au idee despre ce ar trebui sa simbolizeze coperta.
si ajungem si la lacomie. cred ca atunci cand ei aleg o coperta care a mai fost folosita se gandesc la ceva e genul: "ah, la mine se potriveste cel mai bine!"

[daca voi publica vreodata ceva, prietena mea pictorita va face coperta.]

Unknown said...

Nu m-am putut abtine :)

Unknown said...

Pozele imi inspira instinctul,dorinta primitiva de posesivitate.Oamenii vor cu orice pret sa detina lucruri frumoase.Asa ca le tin in borcane sau alte feluri de colivii aurite.E stupid si inuman sa iei libertatea unui individ si sa o ingradesti.Nimeni nu are voie sa tina sclavi,nimeni nu trebuie sa detina controlul asupra vietii altuia.DEmocratie inseamna libertate individuala,libertatea de a alege si de a iti exprima opinia.
Toate 4 exprima aceeasi idee,e schimbat un pic decorul.Ultima imi place cel mai mult,e mai colorata.

Unknown said...

Copertile sunt foarte frumoase si fiecare difera in felul ei. Cred ca este vorba despre lipsa de inspiratie si management defectuos. Probabil, intr-un moment de lipsa de inspiratie au ales coperta, editata putin diferit, dar exprimand aceeasi idee: a rapii libertatea cuiva. Privind aceste coperti, tind sa cred ca au povesti asemanatoare, iar daca am citit vreo carte avand coperta asemanatoare cu o alta, nu sunt la fel de atrasa de a doua, mi se pare ca ar avea continut la fel.
Dupa parerea mea, continutul este important, dar la fel si coperta. O coperta poate spune tot despre aceea carte.
Si daca ar fi sa aleg, Beautiful Disaster mi se pare ca are coperta cea mai reusita.

CCAM said...

Frumoase sunt toate comentariile; pastrati legatura si sunt sigura ca fiecare va fi rasplatita (pentru ca meritati)

Theo, inspirata completare!

Va multumim tuturor si va asteptam in continuare!