<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Saturday, September 29, 2012

I Am Legend - Parere si Concurs

Am vrut la început să scriu despre acest film la rubrica film vs. film. Totuși mi-am dat seama că nu ar avea niciun rost să vă mai amintesc despre filme din anii 60 sau 70 care oricum nu cred că v-ar interesa prea mult și nici nu au fost cine știe ce capodopere ale genului. Așa că mai bine vă voi vorbi despre filmul din 2007, I am Legend.

Filmul din 2007 este un SF post apocaliptic cu accente horror regizat de Francis Lawrence cu Will Smith în rolul principal. Aceasta este a treia adaptare cinematografică a romanului cu același nume scris de Richard Matheson în 1954. Celelalte două sunt The Last Man on Earth din 1964 și Omega Man cu Charlton Heston din 1971. Cartea lui Matheson este importantă în dezvoltarea curentului SF și horror, ea fiind și sursa de inspirație a filmului Night of th Living Dead din 1968, care cum v-am mai spus, reprezintă un punct de cotitură în filmografia genului horror, fiind cel ce a creat tiparul creaturilor zombie ce consumă carne umană.

Într-un New York devastat, lt.colonelul Robert Neville este ultimul supraviețuitor. Un experiment genetic ce ar fi trebuit să fie leac pentru cancer, s-a transformat printr-o mutație nefericită în năpasta ce a șters de pe fața pământului 90% din populația umană. Neville este imun în fața virusului sub acțiunea căruia o parte din populație a evoluat spre o formă de vampirism, iar puținii supraviețuitori rămași au căzut pradă acestor creaturi dezlănțuite. Nici animalele nu sunt imune la virus, iar scena când ni se arată aceasta este cumplită și plină de dramatism. Darkseekers se numesc creaturile care pe timpul zilei își găsesc adăpostul în clădirile întunecoase, iar pe timpul nopții ies la vânătoare. 

Imaginile cu orașul distrus de intemperii sunt extraordinare, iar regizorul nu a folosit imagini cu un decor sumbru și cenușiu. Cadrele sunt filmate la lumina zilei, atmosfera apocaliptică rezidă în goliciunea orașului, din lipsa oamenilor, ceea ce creează un fundal straniu, magic al naturii care-şi recucereşte teritoriul. Memorabilă este scena în care personajul principal vânează antilope dintr-o mașină Mustang în plină viteză. Starea de singurătate a personajului şi lipsa comunicării cu o persoană umană (da, există și un prieten, cel mai bun, cel mai credincios și cel mai vechi al omului, dar ce păcat – nu poate vorbi!) reprezintă de asemenea o provocare pentru Neville. Acestea sunt redate prin monologurile pe care le are cu manechinele dintr-un magazin de haine. Starea lui de anxietate este dusă la un nivel superior când va găsi un astfel de manechin pe stradă. Din acel moment va realiza că vampirii nu sunt niște ființe abrutizate și fără raționament, ci niște creaturi care sunt în stare să coopereze și să poată organiza o ambuscadă.

Întâlnirea cu doi supraviețuitori, o femeie și un copil, reprezintă reversul medaliei trăirilor lui Neville. Încercarea traiului în comun după atâta singurătate se dovedește contrar așteptărilor o sarcină destul de grea. Asaltul vampirilor ce au descoperit între timp adăpostul său îl fac pe Neville să ia hotărârea caracteristică oricărui erou. De aici până la transmiterea posibilului antidot şi devenirea lui Neville legendă nu mai este decât un pas.

Filmul este emoționant prin modul cum sunt transmise sentimentele personajului principal, ce se găsește precum un naufragiat pe o insulă pustie, iar orașul devastat, nu este cu nimic mai bun. Un Robinson Crusoe modern am putea spune. Numai că personajul nostru nu mai are speranța întoarcerii la civilizație. 
Este un film deosebit, și merită să-l vizionați.

Cât despre carte, recenzia am s-o scriu altădată. Căci dacă filmul pleacă de la ideea cărții totuşi se potrivește vorba: seamănă, dar nu se adună.

 
Acum, daca vreti sa castigati un DVD I Am Legend   trebuie doar sa lasati un comentariu in care sa va aratati numele si numele GFC cu care urmariti Mythical Books. Orice parere in plus este binevenita! 
Va puteti inscrie pana maine, 30 septembrie, ora 24.00.

29 comments:

Unknown said...

Bresniceanu Lorena
GFC:Elii Lorena

shosetzua96 said...

Shosetzua96
GFC:shosetzua96

shosetzua96 said...

Shosetzua96
GFC:shosetzua96

GZM said...

@shosetzua96 - te rog verifica daca esti inregistrata GFC pe blogul nostru -Mythical Books, eu nu te gasesc. Multumesc
Mona

Bianca said...

Hanganu Bianca Ioana
GFC:Bianca Ioana
Multumim pentru un alt concurs minunat!:)

Unknown said...

Cristea Bianca
GFC: bianca biuts
Multumim pentru concurs

Duduş said...

Mihaila Andreea Nicoleta
GFC: Dudus
Un concurs superb, cu un premiu genial

!Melamine said...

Nume: Nedelcu Larissa
GFC:!Melamine

ioana alexandra said...

Antone Ioana Alexandra
GFC: alexa yoana

multumim pentru concurs!

Smiling Miss said...

Burciu Silvia Alexandra
GFC: Smiling Miss

Mulțumim!:*

Sabryy said...

Lupsan Sabrina
GFC: sabrina8_dulcik

Iubesc blogul tau - concursuri cu de toate:))

Anonymous said...

NUme:Luisa Balaban
Gfc:LuisaE
SUUPEr concurs

Anonymous said...

nume: Mocanu Ramona
GFC: ramy

imi pare rau sa aud ca filmul nu seamana cu cartea, pentru ca acest sf al lui richard matheson este cel mai vandut sf al tuturor timpurilor. si chiar imi doresc sa vad acest film, pentru ca imi place cum joaca will smith.

in alta ordine de idei, matheson este si autorul romanului "undeva, candva" ("somewhere in time"), tot cu elemente fantastice, dupa care, prin anii '80, s-a facut un film excelent cu jane seymour si christopher reeve. ;) si nu are zombies, ci este o neobisnuit de sensibila poveste de dragoste. :D

Simina said...

Nume: Simina Monea
Gfc: Emily's Madness:)

CCAM said...

@sandybook - Da, filmul "Undeva candva" a zapacit majoritatea celor din jumatatea diafana a lumii! Imi aduc aminte ce mai suspinau colegele surorii mele! Atat Reeve cat si Seymour au fost cu adevarat cuceritori in filmul ala! Poate daca il gasesc am sa fac un concurs cu el!

Unknown said...

Pauna Oana,gfc:Nastya Paun.
Imi place descrierea filmului.Mi-l doresc pentru ca nu l-am vazut pana acum.

Mirela said...

nedelcu mirela
mirela_8923
OMG e atat de tare filmul, si infricosator....e printre preferatele mele

Anonymous said...

Mi-a placut filmul, poate chiar am si plans putin, nu sunt sigura. Mi-a placut si interpretarea lui Will Smith.

horade said...

Nume: Demetrescu Horatiu Gabriel
GFC: horade

Un film excelent dar si o descriere pe masura !

Unknown said...

GFC- Lauraaaa
Name- Patrascan Laura

YuLiAnDrEeA said...

Calota Iulia
GFC:iulia
Am vazut filmul acum un an,cred,si mi-a placut enorm,mai ales cum arata orasul,luat in stapanire de natura :)

Unknown said...

gfc: paula
Nume: Botezatu Paula
Am mai auzit de film, dar nu l-am vazut inca. Pare un film impresionant, plin de sentimente contradictorii si chiar emotionant. Desi subiectul filmului este destul de comun, eroul ramas singur care trebuie sa salveze omenirea, personajul nostru este diferit de ceilalti protagonisti ai filmelor de acest gen prin simplul fapt ca el si-a pierdut speranta.

Unknown said...

GFC: Alexa Ale
Nume: Marta Alexandra

Am auzit de film de mut timp, dar nu am apucat sa il vad. Pare chiar interesant

dana71 said...

Vasilas dana
GFC: dana71
Filmul este bine realizat, sunt curioasa insa cum este scrisa cartea, pentru ca imaginile flmului sunt foarte "sugestive"... :)

iobanicu said...

GFC: iobanicu
Nume: Iobacioiu Nicu

Un film de actiune in care se descopera (printre altele...) si dragostea si sacrificiul unicului prieten al omului, pentru salvarea acestuia.

Cristinab said...

nume, gfc: Cristina Borcan
multumim pentru concurs si bafta tuturor!
vazusem mai de mult posterul filmului dar niciodata nu m-am interesat de continutul filmului. mi se pare interesanta descrierea, il voi viziona.

Allie said...

Nume: Retegan Alina
GFC: Allie

Emilian S said...

Emilian Smintina
gfc: Emil S

Andreea said...

Asta da surpriza frumoasa ,pacat ca am ratat-o.Bravo voua!