<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Saturday, September 1, 2012

Carte si Film

Vrem astăzi să începem un șir nou de prezentări cu titlul Carte și film. Știu că CCAM a mai făcut câteva prezentări de acest fel pe un alt blog, dar sper că o să vă bucurați și la noi la fel de mult. Astăzi ne-am gândit să vă aducem la cunoștință un film care a rulat anul acesta și în România. Este vorba despre John Carter. Filmul este ecranizarea unui roman de succes la vremea lui adică acum o sută de ani (a fost publicat prima dată ca foileton sub numele „Sub Lunile lui Marte” în 1912, apoi ca roman 1917) și face parte din seria Barsoom sau John Carter of Mars scrisă de autorul american Edgar Rice Burroughs. Da, da, autorul lui Tarzan. Apoi, timp de treizeci de ani au apărut încă zece continuări. Filmul reprezintă primul volum al seriei și se numește A Princess of Mars.

Lumea Barsoom a lui Edgar Rice Burroughs este o lume futuristă ce beneficiază de multe tehnologii avansate cu un aer de steampunk. Totodată însă este o lume a războiului, a luptei pentru putere şi pentru controlul rezervelor aproape dispărute ale planetei. Există aventură, ştiință “fantastică” – aproape alchimistă, eroi, sacrificii, onoare şi bineînțeles o dragoste pentru care merită să rişti totul.

Revenind la film știu că nu a beneficiat de critici prea pozitive, dar sincer nu înțeleg de ce. Este un film plăcut, bine făcut și jucat cum trebuie. Efectele sunt perfecte, nu ai ce să-i reproșezi din punct de vedere vizual și nu are nicio mare filozofie sau de trimis către public cine știe ce mesaj greu de identificat. Este un film relaxant, un film de timpul liber așa că toți indivizii care s-au pus cu gura pe el nu au un motiv real. Da, poate n-a beneficiat și de o publicitate canalizată spre un public țintă sau una mai agresivă, dar din punctul meu de vedere nu este o pierdere de vreme și merită văzut. Tot ce vă cere filmul este să vă relaxați și să vă lăsați purtați către tărâmuri de vis.

Vizionare plăcută, lecturare plăcută și... visare plăcută!

A... era să uit... vă rog să nu fiți adepții acelei prostii cu: Lasă, nu mai citesc cartea că o să apară filmul. Merită să te bucuri de amândouă.


GZM/CCAM

5 comments:

Ely said...

Nu am citit nici cartea nu am vazut nici filmul. Cartea cu siguranta o voi citi( e prima data cand aud de ea) dar filmul nu stiu daca o sa il vad. Nu prea obisnuiesc sa ma uit la ecranizari dupa carti pentru ca in filme nu apare povestea compleata asa cum a fost ea imaginata.
Multumesc de recomandare!

Cristinab said...

si eu tot acum aud de serie. cred ca ma voi uita in seara asta la film, pare interesant, dar cu siguranta cartea e mai buna, mult mai complexa.

Narcisa said...

Pfff filmul esteeeee genial.! <3 l.am vazut de 2 orii si tot nu ma satur de el. Trebuie neaparat sa citesc si carteaaa :X

Madalina said...

Nu am vazut filmu si nici cartea nu am citit-o , nu prea e genu meu

Burlacu Ana said...

Saw it, love it <3