Pages

Friday, October 19, 2012

Recenzie Blood Safari (Safari Insangerat) de Deon Meyer



Vreți și o poveste polițistă? M-am gândit să vă prezint una un pic mai diferită, mai exotică. Blood Safari (Safari însângerat) de Deon Meyer. Meyer este un scriitor de succes, fiind considerat ca cel mai bun autor de crime-thriller din Africa de Sud. Cărțile sale sunt scrise în afrikaans, una dintre cele 11 limbi oficiale recunoscute în țara sa.

Blood Safari este un thriller în care acțiunea ne poartă pe tărâmuri sud africane. Iar dacă spunem Africa de Sud, totul ne duce cu gândul la un amestec foarte greu de descâlcit. O țară cu multe culturi, populații, limbi, o țară ce a fost răvășită de apartheid, ce se chinuie pe calea reconcilierii, cu probleme de ecologie (dar oare unde nu sunt?) şi în care găsirea indentității individuale și naționale mai are încă mulți pași de făcut.

Cam așa se prezintă coordonatele povestirii, iar personajul central al romanului este Lemmer, un bodyguard profesionist, dar nu tipul de huidumă ineptă, ci un tip atletic ce-și cunoaște meseria. Un bărbat dur, taciturn și care, ca toți băieții duri, are un secret ce nu vrea să fie aflat. El este angajat de Emma le Roux, o femeie de afaceri, după ce a fost atacată de indivizi necunoscuți. Împreună pleacă în căutarea fratelui Emmei, ce a fost declarat mort cu 20 de ani în urmă, dar care se pare că este destul de vioi pentru un mort și găsirea lui ar putea dezlega misterul asaltului. Ei merg pe urmele unui individ ce pare a fi fratele pierdut, însă ițele afacerii încep să se încurce tot mai mult. Lemmer, conform principiilor sale profesionale, nu vrea să facă pe detectivul particular, dar se trezește implicat într-o poveste foarte urât mirositoare. O poveste ce implică nebuni ecologiști, braconieri, probleme sociale și rasiale, și colac peste pupăză, un incident cu implicații în politica externă și industria de armament. Răspunsurile sunt puține, întrebările se înmulțesc, indivizi tot mai dubioși apar și sunt deranjați de căutările lor. Fratele se pare că a călcat în străchini rău de tot, soluția ticăloșilor fiind una simplă: să-i asasineze. Deodată toate greutățile investigației devin niște fleacuri pe lângă lupta pentru supraviețuire. Și cum necazurile vin întotdeauna la pachet, trecutul îl ajunge din urmă și pe Lemmer. Dar se pare că au stârnit pe cine nu trebuia sau nu se așteptau să reacționeze în acest mod, pentru că eroul nostru e pus pe fapte mari, căci cine nu ar face așa când la mijloc e o femeie?
 
Meyer e un bun cunoscător al tarelor societății sud-africane, al relațiilor dintre grupurile rasiale și al conflictelor dintre acestea. Ritmul cărții este antrenant, povestirea curge fluent, fără descrieri inutile sau alte cauze ce ar dăuna narațiunii. Tempo-ul cărții este bine ținut în frâu de către autor, iar crescendo-ul acțiunii este optim repartizat de-a lungul romanului. 

Merită să citiți cartea chiar și din perspectiva de a vă lărgi cunoștințele despre o țară aflată din punctul nostru de vedere european la capătul lumii.

Lectură plăcută!


14 comments:

  1. GZM îmi place şi o să mi-o comand astăzi.
    "Merită să citiți cartea chiar și din perspectiva de a vă lărgi cunoștințele despre o țară aflată din punctul nostru de vedere european la capătul lumii."
    Nu eşti singurul care gândeşte aşa. O carte în care acţiunea nu se petrece în State mă face fericită pe mine, mă interesează istoria, cultura, geografia, etc. ţi a altor ţări.

    ReplyDelete
  2. Mie îmi place să îmi mai cumpăr şi cărţi scrise de autori care să aibă altă naţionalite, nu americană.

    ReplyDelete
  3. Greu, greu, dar in sfarsit ti-a placut si ceva postat de mine. :))
    Cam mult a trecut. =))

    ReplyDelete
  4. Haha, eşti atât de rău cu mine :).
    Da, ai dreptate, dar mie nu îmi place să citesc cărţi horror, cu zombie şamd, indiferent cine le postează.
    Pe de altă parte, Fire and Sword îmi place şi mi se pare interesantă, ai mai avut o postare cu romani care mi-a plăcut şi mă atrage.
    Problema mea este că mă descurc mult mai bine la citit în spaniolă decât în engleză :(. O să îmi iau inima în dinţi să citesc şi cărţi în engleză, la un momendat. Am câteva cărţi în engleză pe kindle şi mi-am cumpărat şi Wild Encounter, după ce am citit postarea Monei. Ca să numai zic că îmi face cu ochiul seria postată de Mona mai devreme şi este ok preţul ebookurilor pe amazon.

    ReplyDelete
  5. gzm scrii foarte bine si imi place foarte mult cartea,pacat ca nu este si in romana la noi aparuta

    ReplyDelete
  6. @Alexandra, iar te tradeaza atentia...:))
    Prima coperta este Romaneasca!!!

    ReplyDelete
  7. GZM am rras dupa ce am citit ultimele 2 comentarii :)))! Nu ma puteam opri :D. M a intrebat si Andrei de ce rad..se enervase.. Scriu mai greu de la mobil. Alexandra, gasesti cartea pe site la Litera sau pe Elefant.ro. Cristina Elena

    ReplyDelete
  8. =))))))))))))
    Da, se gaseste la litera, daca nu ma insel!
    OK, G., so am vazut cartea in librarie???? sau pe elefant. In fine, undeva am vazut-o, dar nu prea m-a interesat sa citesc descrierea or some other shit. Dar azi ti-am citit recenzia si cred ca o adaug si pe asta pe lista.

    Si.. cum naiba am tradus-o noi din afrikaans??? =))=))

    ReplyDelete
  9. Din engleza, GZC, din engleza!

    ReplyDelete
  10. Mda, ce să zic, am lăsat acum câteva ore mesaj la postarea asta după mobil şi nu este..
    După ce am văzut comment-ul Alexandrei şi al tău GZM am râs, până s-a enervat soţul meu că nu ştia de ce râd şi numai mă opresc odată..
    Cartea este şi la Litera şi pe elefant.ro Alexandra, 30 ron cu 25 ron parcă (fără taxe poştale). Eu o să mi-o comand zilele astea.

    ReplyDelete
  11. Nu stiu de ce n-a intrat mesajul. Eu nu am sters niciunul. Sunt destule aiureli tehnice care apar pe net.

    ReplyDelete
  12. imi cer scuze de greseala,acum am vazut.o si eu pe site-ul de la elefant,imi cer scuze,am fost neatenta....

    ReplyDelete
  13. Am mai citit carti de genu si chiar imi place.Sper sa o pot citi curand.
    ,,povestirea curge fluent, fără descrieri inutile''
    asta imi place cel mai mult:)) :X

    ReplyDelete